Obchvat Karviné se začne stavět zřejmě už na jaře. Tříkilometrový úsek má být hotový za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje na jaře zahájit stavbu obchvatu Karviné, momentálně vyhodnocuje nabídky, které podali uchazeči o zakázku. Stavba tříkilometrového úseku by měla stát 1,106 miliardy korun bez DPH a dokončena by měla být o dva roky později. Karvinská radnice doufá, že obchvat výrazně uleví zejména centru města. Na silnici město čeká už více než dvacet let.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl na Twitteru uvedl, že do veřejné soutěže se přihlásilo deset stavebních společností. Nejvýhodnější nabídku podala Skanska ve výši 898 milionů korun. „Se začátkem stavební sezony 2020 se předpokládá zahájení stavby,“ napsal Mátl.

Stavba má být hotová za dva roky. „Jsou provedené přípravné práce stavby (včetně demolice pozemních objektů). Vykoupeny jsou všechny pozemky potřebné pro stavbu. Jsou vydaná stavební povolení na všechny stavební objekty,“ uvedlo ŘSD.

V územním plánu od roku 1977

Součástí dvoupruhé silnice bude kilometrová protihluková stěna, most a podchod pro pěší. Půjde o přeložku silnice I/67, která vede středem města. Silnice povede od křižovatky Nádražní ulice s Ostravskou (I/59) kolem jezera s loděnicí a městské části Darkov. Na silnici I/67 se napojí za městem u takzvaného Darkovského moře.

Obchvat Karviné
Zdroj: ŘSD

 „Očekáváme, že to z města vyvede tranzitní dopravu, která míří do Polska směrem na Český Těšín a opačně,“ řekl mluvčí radnice v Karviné Lukáš Hudeček. Obchvat města je v územních plánech už od roku 1977.

Radnice věří, že po dostavbě obchvatu se tím pádem ve městě zlepší ovzduší i prostředí pro obyvatele. „Jsme rádi, že se tak konečně děje, že se konečně dočkáme, protože na to čekáme už přes dvacet let,“ doplnil mluvčí.