Benešovská nemocnice chce obnovit provoz interny 30. prosince

Benešovská nemocnice chce po útoku počítačovým virem obnovit provoz interního oddělení v pondělí 30. prosince. Pracuje se i na plném zprovoznění laboratorního systému, řekl mluvčí nemocnice Petr Ballek. Kryptovirus ochromil provoz nemocnice ve středu 11. prosince.

„V současné době se nemocnice nachází ve stabilizovaném stavu. Všechny kroky děláme tak, abychom směřovali k tomu, aby dne 30. prosince bylo otevřeno i interní oddělení. Téhož dne budou zveřejněny i další informace prostřednictvím Středočeského kraje,“ řekl Ballek.

Zařízení, v němž je kolem 200 pacientů, funguje od napadení kryptovirem v omezeném režimu, na nápravě pracují IT specialisté. Po útoku virem nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit.

Experti pokračují ve spouštění dalších částí počítačové sítě. V lednu a únoru má nemocnice provést všechny odložené plánované operace, například čekací lhůty na náhrady kolenních a kyčelních kloubů se v příštím roce nemají významně posouvat.

Policie případ vyšetřuje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Hejtmanství už dříve uvedlo, že nešlo o cílený útok a nebylo požadováno výkupné.