Nová lávka v Nymburku má stavební povolení. Stavět by se mohla na začátku léta

Stavební úřad v Nymburku vydal ve středu pravomocné stavební povolení pro novou lávku přes Labe. České televizi to potvrdil mluvčí městského úřadu Petr Černohous. Návrh zpracovala firma Stráský, Hustý a partneři. Jiří Stráský projektoval i předešlou strženou lávku. Začít stavět by se mohlo na začátku léta. Na stavitele nymburská radnice vypíše výběrové řízení.

„Dnes město obdrželo platné stavební povolení. Příští týden projektanti odevzdají dokumentaci pro provedení stavby. Následně město připraví soutěž na zhotovitele, která bude vypsána koncem ledna 2020,“ uvedl Petr Černohous.

Podle nymburského místostarosty Bořka Černého by se mohlo začít stavět na začátku léta. První lidé by po ní přes Labe měli přejít v roce 2021. „Nová lávka bude široká minimálně čtyři metry a nově ji budou využívat společně pěší i cyklisté. V naléhavých případech po ní bude moci přejet také vozidlo integrovaného záchranného systému,“ doplnil Černý.

Nová lávka by podle Černého měla mít životnost sto let a oproti té původní bude jednodušší kontrolovat její stav. Předešlá lávka byla pro pěší uzavřena v prosinci roku 2017. Loni v červnu pak dostaly zákaz proplouvání i lodě a město uzavřelo prostranství pod lávkou na obou březích. Kvůli havarijnímu stavu byla stržená na začátku srpna.

Za návrhem předešlé lávky stál Jiří Stráský, stejně jako v případě Trojské lávky v Praze, která se zřítila do Vltavy. Celá stavba by podle předběžného odhadu, který si město nechalo vyhotovit, měla stát bez DPH 76 milionů korun. Konečná cena ale bude známá až po výběrovém řízení na zhotovitele. Město chce o peníze žádat také Státní fond dopravní infrastruktury.