Zavinili smrt pacienta. Podmínka pro dva chirurgy z Přerova platí, rozhodl soud

Krajský soud v Olomouci v úterý definitivně potvrdil vinu dvojice chirurgů přerovské nemocnice, kteří měli zavinit smrt čtyřiašedesátiletého pacienta. Muž zemřel před 3,5 roky, krátce po plánované operaci břišní kýly. Lékaři Stanislav Kalabus a Richard Polzer dostali za usmrcení z nedbalosti roční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Oběma lékařům, kteří vinu i nadále odmítají, hrozilo původně až šest let vězení.

Soudkyně Michaela Burešová uvedla, že obžalovaní ve fázi, kdy se stav pacienta zhoršoval, nezjišťovali příčinu jeho stavu a nepodnikli aktivní kroky k záchraně jeho života. Podle ní měli nařídit základní vyšetření včetně odběrů, což neudělali.

„Podle našeho názoru je zde příčinná souvislost mezi jejich jednáním, či spíše opomenutím, a smrtí pacienta. Nebýt jejich neadekvátního jednání, byla by šance na přežití pacienta větší,“ řekla soudkyně. 

Komplikace po běžné operaci

Pacient zemřel v přerovské nemocnici 1. února 2016 po čtyřech dnech hospitalizace. Druhý den po operaci byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, tam se však jeho stav zhoršoval.

Podle soudu ošetřující lékaři jeho stav adekvátně neřešili a nakonec je zalarmovala rodina pacienta. Řádné vyšetření odhalilo akutní zánět pobřišnice, muži však už nepomohla ani následná urgentní operace. Zemřel na celkovou sepsi organismu.

Stanislav Kalabus u Krajského soudu v Olomouci (26. 11. 2019)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Obhájci hájili své klienty tím, že jde o vysoce odbornou věc. Zdůraznili, že na smrt pacienta měly vliv různé okolnosti a lékaři za jeho smrt vinu nenesou. „Není zde dána odpovědnost mého klienta ani spoluobžalovaného. Je to sice smutná záležitost, ale musí zde platit zásady trestního řízení,“ uvedl Kalabusův obhájce.

Je mi líto, jak léčba dopadla. Myslím si, že jsem ale udělal vše, co bylo v mých silách. Nic jsem nezanedbal.
Stanislav Kalabus
obžalovaný

Žalobkyně: Šlo o nedostatečnou péči

Žalobkyně na vině obou ožalovaných trvala a řekla, že i podle znalce byl stav pacienta před operací natolik dobrý, že mohl zákrok podstoupit a jeho předchozí onkologické onemocnění na to nemělo vliv. „Jeho úmrtí lze považovat za následek nedostatečné péče. Situace by byla podle něj řešitelná, pokud by byla podchycena včas,“ uvedla.

Trest je podle krajského soudu přiměřený, uložený je při spodní hranici trestní sazby. Lékaři mohou i nadále vykonávat svou profesní činnost. Zákaz jim neuložil Okresní soud v Přerově a nepožadoval ho ani žalobce s tím, že by to bylo vůči životní profesi obou obžalovaných příliš drastické. Nemocnice v Přerově se prozatím k případu nevyjádřila.   

Trestní oznámení podaly manželka a dcera zemřelého muže. Náhradu škody údajně nepožadovaly, šlo jim spíše o objasnění příčiny smrti a zabránění obdobným tragédiím.