Lepší vlaky, ale zmatky v jízdenkách. Novinky v dopravě na Zlínsku budí rozpaky

Novinky ve vlakové dopravě ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Od poloviny prosince 2019 nastane na kolejích Zlínského kraje velká změna, část spojů bude zajišťovat dopravce Arriva. Přinese to nové kvalitní vozy, ale cestující se budou muset naučit, jak přestupovat nebo jak a kde nakupovat jízdenky od rozdílných dopravců. Na některé vlaky například nebude možné koupit jízdenky přes internet.

Zlínský kraj rozdělil od začátku listopadu své regionální tratě mezi dva dopravce, České dráhy a Arrivu. Slibuje vyšší komfort i návaznost spojů. Co zatím příliš neladí, jsou jízdenky. Nejhorší situace je zřejmě na Vsetínsku. Například na trati Hovězí-Jablůnka. Do Vsetína jede Arriva, ze Vsetína České dráhy. Obě společnosti uznají jednu jízdenku, způsob jejího prodeje se ale vrátí do minulosti.

On-line jízdenku nebude možné koupit. V Hovězí ji cestující nepořídí ani u pokladny na nádraží – je uzavřena. „Prodej bude možný jen u průvodčího, což je samozřejmě komplikace, lidi to zdržuje. A dokonce na některých krátkých tratích to ani nebude možné stihnout,“ řekl autor blogu cestavlakem.cz Michal Berg.

Změna přijde až s integrovaným dopravním systémem

Dokonce tři dopravce bude muset využít cestující z Hovězí do Brna. Od 15. prosince pojede do Vsetína Arrivou, do Hranic na Moravě Českými drahami a do Brna Regiojetem. To znamená tři různé jízdenky, na každý úsek zvlášť. „Starší lidé budou mít zmatky, to je bez pochyb. Třeba si na to zvyknou, ale potrvá to půlrok,“ míní cestující Zdeněk Fila.

Kvůli tendru na autobusovou dopravu, který zkoumá antimonopolní úřad, Zlínský kraj odložil sladění vlakových s autobusovými spoji. Integrovaný dopravní systém s možností nákupu on-line jízdenek se stále ještě připravuje. „Situace je pouze dočasná, s rozjezdem integrovaného dopravního systému bude vyřešena,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL).

Kraj se na poslední chvíli snaží problémy mírnit. České dráhy budou nově uznávat krajskou jízdenku i v expresech na trasách uvnitř Zlínského kraje, například na trase Vsetín – Valašské Meziříčí. „S Českými drahami jsme dohodnuti,“ slíbil náměstek Botek.