Nový spektrometr může výrazně zrychlit vyšetření. Lékař by zjistil nemoc, sotva pacient projde dveřmi

Vědci z centra CEITEC Vysokého učení technického v Brně sestrojili prototyp spektrometru, který by mohl výrazně urychlit vyšetření na magnetické rezonanci. Zatímco dnes trvá vyšetření zhruba půl hodiny, v budoucnu by pacient prošel dveřmi, které by ho proskenovaly, a výsledek by měl lékař v řádu sekund. Kromě nemocnic by nový přístroj mohl najít uplatnění také v materiálových vědách.

Vedoucí týmu Petr Neugebauer dostal na unikátní spektrometr grant od Evropské výzkumné rady v hodnotě téměř 51 milionů korun. Na sestavování přístroje začal se svým týmem pracovat loni. Metoda, kterou navrhl, funguje v neproměnlivém magnetickém poli s rychlou změnou frekvence. Obrací tak obvyklý princip proměnlivého magnetického pole za neproměnlivé frekvence.

Magnetická rezonance je veřejnosti nejvíce známá jako zobrazovací metoda při nemocničních vyšetřeních. „Je to metoda společností velmi ceněná, a to i proto, že je to neinvazivní záření, například oproti rentgenu. Také se skrze ni můžeme dívat na dynamiku biologických vzorků,“ řekl vedoucí týmu Petr Neugebauer.

Jedním z cílů výzkumu je podle Neugebauera zrychlit vyšetření na magnetické rezonanci, které v dnešní době trvá zhruba třicet minut. „Vyšetření u lékaře by probíhalo tak, že by pacient prošel dveřmi, které by ho proskenovaly. Superpočítač by zpracoval data, a než by se pacient dostal do místnosti lékaře, trvalo by to zhruba sedm sekund. Tam by už měl k dispozici výsledky vyšetření,“ vysvětlil Petr Neugebauer. Dodal, že by se tímto vyšetřením například zjistilo, jaké má člověk nemoci či jak reaguje na různé léky či stravu.

Spektrometr ale vědcům pomůže také při sledování dynamických dějů, studiu nových materiálů i biologických vzorků.

První spektrometr v Československu zkonstruoval Josef Dadok v Brně v roce 1960. I proto se Petr Neugebauer rozhodl svůj výzkum rozvíjet právě v Brně, ve vědecko-výzkumném centru CEITEC.