Hejtmanem Karlovarského kraje bude Petr Kubis z ANO

Události v regionech: Hejtmanem Karlovarského kraje bude Petr Kubis (zdroj: ČT24)

Petr Kubis nahradí Janu Mračkovou Vildumetzovou (oba ANO) v čele Karlovarského kraje, v pondělí to schválili tamní zastupitelé. Kubis do hejtmanského křesla usedne poprvé 1. ledna příštího roku. Jeho předchůdkyně se funkce vzdává, protože čeká dítě.

Návrh na zvolení Kubise hejtmanem v pondělí podpořilo 39 z přítomných 43 zastupitelů. Politik předtím řekl, že si ještě před třemi lety neuměl představit, že by se do podobné situace dostal. „Bude to hlavně hodně velká odpovědnost, podstatně více práce. Chci důstojně naši misi dotáhnout do voleb,“ řekl Kubis, který by měl být i lídrem kandidátky ANO v příštích krajských volbách na podzim 2020.

Jedenapadesátiletý Kubis byl dosud náměstkem hejtmanky pro sociální věci, bezpečnost a vnitřní záležitosti. Je také radním Sokolova, kde dříve velel městské policii. Předtím pracoval u republikové policie, jejíž akademii také absolvoval.

Že skončí v čele kraje, oznámila karlovarská hejtmanka 4. října tohoto roku. Přichází tím o funkci předsedkyně Asociace krajů, v níž může působit pouze hejtman. Nadále si naopak ponechá poslanecký mandát a nadále zůstane členkou rady Karlovarského kraje jako neuvolněná radní, jež bude mít na starosti finance a jednání s centrálními orgány veřejné správy.

Na Kubisovu adresu uvedla, že věří, že bude dobrým hejtmanem. 

Nominant ANO na hejtmana Karlovarského kraje se narodil v roce 1968 v Sokolově. Absolvoval Policejní akademii a mezi lety 1987 a 2008 pracoval u republikové policie. Zprvu byl hlídkovým policistou, později kriminalistou. V roce 2007 byl vyhlášen policistou roku v kategorii velitelů.

Když řady policejního sboru opustil, krátce pracoval na plzeňském magistrátu jako vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality. Již v roce 2009 ale odešel do rodného Sokolova, kde převzal velení městské policie.

Do politiky vstoupil v roce 2014, kdy kandidoval jako nestraník za ANO do sokolovského zastupitelstva. Uspěl, stal se nejen zastupitelem, ale i radním a v této funkci byl pověřen řízením městské policie. O dva roky později kandidoval za ANO i do krajského zastupitelstva a také zde uspěl a stal se i náměstkem hejtmanky. Na starost dostal oblast sociálních věcí.

V současnosti je Petr Kubis členem hnutí ANO a předsedou oblastní organizace na Sokolovsku.

Petr Kubis
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK