Prostějovští hokejisté dostali stopku na dotace. Podle soudu šéf klubu podváděl

Krajský soud v Brně poslal na pět let do vězení bývalého šéfa mládežnického hokejového klubu v Prostějově Michala Tomigu. Důvodem je dotační podvod a daňový únik. Samotný klub pak nesmí čtyři roky přijímat žádné dotace. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný Tomiga se proti němu na místě odvolal.

„Obžalovaný byl uznán vinným za zločin dotačního podvodu dílem dokonaný, dílem ve stadiu pokusu a za přečin zkrácení daně, poplatku a podobné platby. Za to byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání pěti let se zařazením do věznice s ostrahou,“ řekla zástupkyně mluvčí soudu Miroslava Klusová.

Obžalovanému spolku LHK Jestřábi Prostějov pak krajský soud uložil trest v podobě zákazu přijímaní dotací a subvencí na dobu čtyř let. 

Zatajil důležité informace

Mládežnický hokejový klub v Prostějově žádal na roky 2016 a 2017 město a Olomoucký kraj o dotace, v té době době ale Jestřábi čelili exekucím. Šlo o nezaplacené nákupy sportovního materiálu a dluhy za ubytování.

Podle žalobce Michala Píše předseda klubu v žádostech o dotace exekuční řízení zatajil. „V žádostech o poskytnutí dotace uvedl nepravdivé údaje a způsobil takovým činem značnou škodu,“ uvedl.

Podle obžaloby klub v roce 2016 dostal od města 2,8 milionu, přičemž na jeho účet šlo půl milionu. Od kraje pak získal dalších 1,3 milionu. Na další rok žádal od města 3,8 milionu a od kraje 1,4 milionu, žádné dotace už ale na účet klub nedostal. Krajská dotace neprošla a peníze od města šly přímo subjektům. 

Dar, nebo reklama?

Tomiga podle obžaloby také ve čtrnácti případech manipuloval s fakturami. Buď je podle státního zástupce nezaúčtoval, nebo je do účetnictví zařadil jako dar, i když měly být evidovány jako reklama. Tímto měl stát připravit na DPH bezmála o 400 tisíc korun. 

Michal Tomiga obvinění odmítl už dříve, u brněnského krajského soudu se v počátku hlavního líčení nevyjádřil. Proti rozsudku se na místě odvolal a případ si tak převezme Vrchní soud v Olomouci.