Zemřel zaměstnanec Explosie zraněný při požáru střelného prachu

Zemřel jeden ze čtyř lidí zraněných při požáru střelného prachu v pardubické Explosii. Oznámila to společnost, jejímž zaměstnancem byl, informaci potvrdil její mluvčí Martin Vencl i kriminalisté. Další dva zranění zůstávají v popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze, o jednoho pečují lékaři v Brně.

Podle vyjádření Explosie zemřel jeden ze zraněných v sobotu večer ve vinohradské nemocnici v Praze. Její mluvčí Tereza Romanová uvedla, že zemřel nejvíce popálený muž. „Zemřel na popáleninový šok. Jedná se o muže, který měl popáleniny na více než 90 procentech těla,“ upřesnila.

Soustrast rodině vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Všem blízkým vyjadřuji nejhlubší soustrast. Snažíme se taktně o pomoc rodině, pomůžeme případně i organizačně, podle potřeb a souhlasu blízkých,“ uvedl.

Při požáru utrpěli zranění čtyři lidé, jeden z nich měl podle záchranářů popáleniny na více než 90 procentech těla. V kritickém stavu však byli všichni tři pacienti, které hospitalizovali na Vinohradech.

Ve společnosti, která v pardubickém Semtíně vyrábí výbušniny, se podle jejího mluvčího Martina Vencla v pátek ráno vznítil střelný prach. „Došlo k zahoření střelného prachu při jeho zpracování při výrobě. Bylo to v budově, kde se prach suší,“ upřesnil.

Ze čtyř lidí, kteří utrpěli zranění, přepravili záchranáři tři do popáleninového centra na pražské Vinohrady. Dva v nemocnici zůstávají. Podle mluvčí Romanové jsou v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. „Jejich stav je dále velmi vážný,“ podotkla.

Čtvrtého zraněného přepravili nejprve do královéhradecké fakultní nemocnice, nyní je ve Fakultní nemocnici Brno. Kromě popálenin utrpěl také vážné poranění hlavy. Do Brna jej převezli v pátek večer.

„Byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Napojen byl na plicní ventilaci,“ upřesnil lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno uvedl, že nemocnice na přání rodiny nesdělí informace o pacientově stavu.

Událostí se zabývá komise, kterou ustavila sama Explosia, zároveň ji vyšetřuje báňský úřad, hasiči a policie, která má podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Explosia vyrábí výbušniny a střeliva. Firma existuje od roku 1920, od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. Vyrábí mimo jiné plastickou trhavinu Semtex. Nehody nejsou v jejím provozu zcela ojedinělé. Pátečnímu požáru předcházel výbuch z loňského října, tehdy se ale incident obešel bez zranění, byť Explosia později dostala pokutu od báňského úřadu.

Zato v srpnu 2017 utrpěli při havárii lisu tři lidé zranění a při nehodě v objektu, kde se vyráběl Perunit, ke které došlo v podniku 20. dubna 2011, zemřeli čtyři zaměstnanci. 

  • Duben 1929: Při dvou výbuších během čtyř dnů zemřelo sedm lidí. První exploze 26. dubna si vyžádala dva mrtvé, druhá pak měla dokonce pět obětí.
  • 10. dubna 1937: Dopolední výbuch v semtínské továrně si vyžádal čtyři mrtvé a 18 raněných.
  • 10. ledna 1938: V továrně na výbušniny v Semtíně explodovala vojenská trhavina methalit, zemřeli čtyři dělníci. Výbuch bylo slyšet až v Pardubicích.
  • 7. ledna 1944: V sušárně puškového prachu se vznítil střelný prach, což způsobilo nejtragičtější výbuch za dobu existence továrny. Zahynulo tehdy deset dělníků. Pamětníci výbuch připisují sabotážní akci českých odbojářů.
  • 28. května 1984: V tehdejší Synthesii explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, 200 zraněných a značné materiální škody. Síla výbuchu byla ničivá – po bytelném skladišti zůstala v zemi až sedm metrů hluboká jáma o průměru deset metrů. Budova samotná pak prakticky zmizela.
  • 26. června 1995: Výbuch v provozu prosévání černého prachu smrtelně zranil jednoho pracovníka. Dřevěný objekt, kde se proséval černý prach, byl výbuchem zcela zdemolován, zničeno bylo i zařízení na prosévání.
  • 20. dubna 2011: Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět utrpělo zranění.
  • 1. listopadu 2019: Při požáru v sušárně střelného prachu byli vážně zraněni čtyři lidé. Jeden z nich v nemocnici zemřel. Provoz požár zničil.
  • zdroj: ČTK