Požár v pardubické Explosii zranil čtyři lidi. Jeden z nich je popálen na víc než 90 procentech těla

V Explosii se vznítil střelný prach, čtyři lidé jsou zranění (zdroj: ČT24)

Jeden ze čtyř zraněných při výbuchu v pardubické Explosii má popáleniny na více než 90 procentech těla. Jeho stav je podle záchranáře více než kritický, řekl mluvčí pardubické záchranné služby Aleš Malý. Při neštěstí utrpěli popáleniny ještě další tři lidé, jeden z nich má také vážné poranění hlavy. Podle mluvčího společnosti Martina Vencla se v továrně vznítil střelný prach při výrobě. Upřesnil, že oproti původním informacím nedošlo k výbuchu. Policie se začala výbuchem v Explosii zabývat pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nejvážněji zraněného přepravili záchranáři letecky do vinohradské nemocnice. Napojili ho na plicní ventilaci, zaintubovali a uvedli do umělého spánku. „Další dva lidé utrpěli popáleniny menšího rozsahu a mají drobné rány. Byli také převezeni na Vinohrady,“ dodal Malý.

Čtvrtý zraněný má popáleniny na více než 30 procentech těla a utrpěl zranění hlavy. Záchranáři jej převezli do Hradce Králové. Podle lékařského náměstka hradecké fakultní nemocnice Zdeňka Tušla je pacient ve vážném stavu. „Je popálený, má vážné poranění hlavy a je na umělé plicní ventilaci. Ve fakultní nemocnici podstoupí další zákroky,“ řekl Tušl.

Události v regionech: Požár v pardubické Explosii zranil čtyři lidi (zdroj: ČT24)

Společnost Explosia informovala o stavu zraněných jejich rodiny. „Monitorujeme stav zraněných, komunikujeme s příbuznými a snažíme se minimalizovat dopady, které událost na jejich psychiku má,“ uvedl předseda představenstva firmy Radomír Krejča. 

Vznítil se střelný prach

Podle mluvčího firmy Martina Vencla se krátce po sedmé hodině ráno v jedné z hal vznítil střelný prach. „V 7:20 došlo k zahoření střelného prachu při jeho zpracování při výrobě. Bylo to v budově, kde se prach suší,“ potvrdil s tím, že k výbuchu nedošlo. Požár se podařilo ještě před osmou hodinou ráno uhasit. 

Mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková uvedla, že na místě neštěstí zasahovali pouze podnikoví hasiči. „Od nás tam jel jen vyšetřovatel,“ řekla.

Mluvčí Explosie Vencl: K výbuchu nedošlo (zdroj: ČT24)

Provozu se událost výrazně nedotkla, nepracuje se pouze v té budově, kde došlo k požáru a která je zčásti zničená; poškozeny ale byly i blízké objekty. Do ovzduší se podle vedení Explosie nedostaly žádné nebezpečné látky. Žádné další nebezpečí už údajně nehrozí.

Událost vyšetřuje komise firmy, policie, hasiči i báňský úřad

Společnost Explosia ustanovila vyšetřovací komisi, která se bude vyšetřováním nehody zabývat.

Událost vyšetřují také odborníci báňského úřadu. „Kolegové se okamžitě dostali na místo a provádějí úkony ve spolupráci s policií. Jejich první povinností je zajistit provozní dokumentaci, všechny výsledky měření a dokumentaci, která se týkala výrobního cyklu, kde k mimořádné události došlo,“ řekl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek. Úředníci by také měli vyslechnout svědky. Podle Machka lze těžko odhadovat, kdy budou mít konkrétnější závěry.

Podobně postupují i policisté. „Zjišťují informace, které by vedly k odhalení okolností požáru,“ řekla jejich mluvčí Eva Maturová.

Báňský úřad rovněž potvrdil Venclova slova, že k výbuchu, o němž se původně hovořilo, nedošlo. „S výbuchem bych byl opatrnější, raději bych to nazýval explozivním hořením, protože je výbuch o stupínek horší,“ dodal Machek.

Kromě vyšetřovatelů společnosti, báňského úřadu a policie se událostí zabývají i hasiči, také oni by měli v řádu několika dnů až týdnů přinést odpověď na otázku, co přesně se stalo. Ani jedna skupina ale zatím nechce o důvodech, které k události vedly, spekulovat.

Explosia je vlastněná státem, vysvětlil návštěvu ministr Havlíček

Na místo neštěstí zamířil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Chtěl jsem vidět místo neštěstí a znát průběh, stav zraněných i to, jaké další důsledky může tato situace přinést,“ řekl před polednem ministr. 

Uvedl, že vedení společnosti má celou situaci pod kontrolou. „V 7:20 došlo k požáru, který byl následně doprovázen deflagrací, což je menší forma výbuchu. V důsledku tlakové vlny došlo k neštěstí. Do pěti minut byli na místě lokální hasiči, protože je vše napojeno na centrální pult,“ shrnul ministr. V době neštěstí pracovalo v celé továrně na 500 lidí. V hale, kde došlo k požáru, pracovali čtyři lidé a všichni jsou zraněni.  

„Explosia je podnik stoprocentně vlastněný státem a spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto jsem zrušil veškerý program a jsem na cestě do Pardubic,“ vysvětlil Havlíček, proč místo plánované cesty po jihu Čech zamířil do Pardubic.

Havlíček: Vedení firmy má situaci pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Před osmi lety zemřeli v továrně čtyři lidé

Naposledy otřásl Explosií výbuch v říjnu 2018, tehdy se nikdo nezranil. Nehoda mírně omezila provoz firmy, společnost za ni dostala později pokutu od báňského úřadu. V srpnu 2017 zůstali po výbuchu při havárii lisu tři těžce zranění.

K vážné nehodě došlo v podniku 20. dubna 2011, kdy výbuch zničil dva železobetonové podzemní objekty a další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu, která se používá zejména na odstřel skalního masivu. Čtyři zaměstnanci při havárii zemřeli. 

Explosia vyrábí výbušniny a střeliva. Firma existuje od roku 1920, od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. Vyrábí mimo jiné plastickou trhavinu Semtex.