Strážníci v Brně chytili emua na útěku, prchal týden

Strážníci v Brně v tomto týdnu několikrát naháněli hbitého ptáka emua, který prchl chovateli, na svobodě si užíval asi týden. Lapili jej nakonec v sobotu u základní školy v Líšni.

V týdnu hlásilo podle mluvčího strážníků Jakub Ghanema policii hned několik lidí z různých míst, že zvíře viděli, zpravidla ho však považovali za pštrosa, jemuž je podobný. Emu je po pštrosovi druhý největší nelétavý pták. Na zemi je velmi rychlý, tedy nesnadno polapitelný, dokáže běžet rychlostí až 48 kilometrů za hodinu. Kromě běhu i dobře plave.

„Do vody prchl i v Mariánském údolí, kde byl spatřen ve chvíli, kdy se polekal koně. Vodní nádrž potom přeplaval a podle dalšího telefonátu z linky 156 se objevil u Velké Klajdovky, kde kličkoval mezi projíždějícími auty,“ doplnil Ghanem.

Brněnští strážníci v minulosti už odchytávali třeba i klokana, dželadu (pavián), bobra, hady nebo jezevce. Například v červnu 2017 odchytávali velblouda, který prchl ze svatby.

Uprchlého ptáka pronásledovalo hned několik hlídek městské policie a jedna z nich ho v sobotu odpoledne zahnala za oplocenou zahradu líšeňské Základní školy Masarova, kde ho s vědomím ředitele školy zavřela. „Mezitím strážníci z operačního střediska městské policie kontaktovali několik chovatelů a vpodvečer se jim podařilo spojit s majitelem,“ uvedl mluvčí. Třiačtyřicetiletý muž si poté zvíře přijel do brněnské Líšně vyzvednout.

„Útěk ptáka emu způsobil značné komplikace a muž je tedy podezřelý z přestupku, protože uprchnutí nedokázal předejít. Případem se bude zabývat správní orgán,“ naznačil mluvčí další postup v případu.