Troubky odstraňují nepovolenou hráz. Podle odborníků by obec před velkou vodou neochránila

Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem povodní v roce 1997, začaly odstraňovat jednu z nepovolených hrází. Obec ji nechala vybudovat v roce 2013 bez povolení úřadů na ochranu proti velké vodě. Podle odborníků by ale obci nepomohla. Troubky tak bude chránit jenom hráz zvaná Závalí, která také vznikla bez stavebního povolení, má ale statut dočasné stavby. Obec má v budoucnu chránit komplexní systém ochrany, kvůli kterému se už třetím rokem vykupují pozemky.

Val na Panské louce, který vznikl na mezi oddělující katastr Troubek od přerovské části Henčlov, začala obec rozorávat ve spolupráci s místními zemědělci. „Byla snaha na tomto místě opatřením odklonit vodu tak, aby se nedostala do obce, nebo aspoň aby se eliminovala. Podle studie z VUT v Brně by však měla hráz minimální vliv,“ řekl starosta Radek Brázda (nestr.).

Hráz Závalí, která v Troubkách zatím zůstane, nechala obec postavit v roce 2010 poté, co ji vyplavila další povodeň. Val, který je dlouhý 700 metrů, částečně navazuje na starou selskou hráz. Vnikl také bez povolení, ale úřady ho dodatečně schválily jako dočasnou stavbu.

„Jako stavba dočasná má povolení prodlouženo do roku 2020, pravděpodobně budeme žádat v příštím roce o další prodloužení, neboť je to aspoň nějaká protipovodňová ochrana v naší obci,“ doplnil starosta Troubek.

22 let po katastrofě obec stále čeká na ochranu před povodněmi

Systematickou ochranu proti povodním Troubky stále nemají. V roce 2015 obec přijala protipovodňová opatření navržená Povodím Moravy. Ministerstvo zemědělství tehdy uvedlo, že ochranu bude zajišťovat systém hrází v délce šesti kilometrů, který zajistí ochranu obce při stoleté povodni na Bečvě. Cena se odhaduje na 400 milionů korun. 

Úkolem obce je vykoupit pozemky a schválit změnu územního plánu. Za pozemky už Troubky zaplatily majitelům přes čtyři miliony, letos mají na výkupy ještě rezervu 400 tisíc korun. „Vykoupili jsme už přes 3,5 hektaru pozemků, ale stále zbývá kolem sedmi hektarů. Pomalu začínáme přistupovat k tomu, že budeme uzavírat kupní smlouvy o smlouvách budoucích,“ doplnil starosta. 

Do obce, která leží u soutoku Moravy a Bečvy, vtrhla voda 7. července 1997 a srovnala se zemí více než polovinu místních domů. V jejich troskách zemřelo devět lidí. Následně se muselo zbourat dalších 335 stavení. Škody dosáhly 700 milionů korun. Po povodni bylo v obci postaveno 200 nových domů.