Projektanti nové lávky v Nymburce požádali o povolení stavby

Projektanti nové lávky přes Labe v Nymburce požádali o územní a stavební povolení. Pokud nenastanou žádné komplikace, mohli by povolení získat do dvou měsíců. Město pak vybere zhotovitele, samotná stavba lávky by mohla začít příští rok na přelomu jara a léta, uvedl mluvčí nymburské radnice Petr Černohous. Původní lávku muselo město nechat kvůli havarijnímu stavu loni zbourat. Nová má stát zhruba 40 milionů korun.

Podle Černohouse podali projektanti z firmy Stráský, Hustý a partneři žádost o povolení ve čtvrtek 12. září. „Obdrželi již všechna potřebná stanoviska a vyjádření dotčených orgánů, organizací a správců sítí, která byla zapotřebí,“ řekl mluvčí. Obecně by se měl úřad k žádosti vyjádřit do třiceti dní, ve složitějších případech do šedesáti dní.

Původní lávku uzavřel Nymburk pro pěší v prosinci 2017, lodě nesměly proplouvat pod lávkou od loňského června, město ve stejnou dobu uzavřelo i prostranství na obou březích pod lávkou. Provoz na řece byl nakonec obnoven po dvou měsících 8. srpna.

Lávka byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, jež se předloni zřítila do Vltavy. Projektovou dokumentaci vytvořila společnost Stráský, Hustý a partneři. Jednatelem firmy a autorem návrhu je projektant Jiří Stráský, právě on navrhoval lávku v Praze-Troji i předešlou v Nymburce.