Horší než rušná křižovatka. Nejvíc prachu dýchají lidé v Brně na náměstí Svobody

Na náměstí Svobody v Brně dýchají lidé víc prachu než na mnohých frekventovaných tazích ve městě. Ukázalo to měření, které si zadal magistrát města u Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Data o kvalitě ovzduší na centrálním náměstí sbíral měřicí vůz od poloviny do konce srpna.

Znát míru znečištění v centru města, kde auta jezdí jen omezeně, si přáli sami Brňané. Výsledky překvapily i odborníky. „Co se týče prachových částic, tam nás překvapilo, že například u těch nejmenších, které se tam měřily, byly koncentrace některé dny nejvyšší z celého Brna,“ řekl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ Jáchym Brzezina.

Důvod je jednoduchý – kvůli sevřené zástavbě na náměstí Svobody skoro nefouká. Prach se tak v prostoru kumuluje. Jeho nejmenší částice přitom mají schopnost pronikat hluboko do lidského těla. „Posledních sto let, co se nám tady vyskytují škodlivé látky zejména z dopravy a chemického průmyslu, je strašně krátká doba na to, aby se s tím lidská imunita nějak vyrovnala,“ řekla alergoložka Jana Tučková.

Odborníci chtějí měření opakovat a upřesnit složení prachu

Odborníci doporučili měření na náměstí Svobody zopakovat, ideálně v topné sezoně. Napovědět něco o původu prachu by mohla i další analýza, kterou si původně magistrát neobjednal. Skenovací elektronový mikroskop umožňuje meteorologům určit tvar, velikost a chemické složení částic. Díky tomu je pak jednodušší určit, odkud se znečištění vzalo.

„Víme, že to měření bylo krátkodobé, město proto zváží další měření v podzimním nebo zimním období,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Odborníky už teď zajímá, jestli se velká prašnost na náměstí Svobody potvrdí. Zatím totiž měření dopadlo hůř než na měřicí stanici na Výstavišti, která leží u čtyřproudé silnice a mimoúrovňové křižovatky.