Dvůr Králové změnil územní plán. Léčebna postavená bez povolení ho může získat

Události v regionech: Na černo stavěné léčebně ve Dvoře Králové se otevřela cesta ke stavebnímu povolení (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Dvora Králové nad Labem schválili změnu územního plánu, která otvírá Stavební společnosti Žižka cestu k získání dodatečného stavebního povolení pro stavbu zdravotnického zařízení dlouhodobé ošetřovatelské péče. Firma stavbu zahájila bez stavebního povolení začátkem roku a nesoulad s územním plánem byl důvodem, proč firma dosud povolení ke stavbě nemá.

Změna územního plánu se nezabývá jen lokalitou se soukromou léčebnou budovanou bez povolení, ale týká se asi čtyřiceti záměrů v šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem. Pro změnu územního plánu hlasovalo 18 z 19 přítomných zastupitelů, jeden se zdržel.

Léčebnu s kapacitou 164 lůžek firma bez povolení rozestavěla v únoru. V březnu požádala stavební úřad o dodatečné povolení stavby. Úřad zahájil dvě správní řízení, a to o vydání dodatečného stavebního povolení a o odstranění stavby. Obě jsou nyní přerušená. Firma má úřadu do konce roku doplnit podklady k žádosti o dodatečné povolení stavby, zejména má doložit soulad stavby s územním plánem.

Stavební úřad také v polovině května vyzval firmu k zastavení stavebních prací, což nedodržela. „Při kontrolách v květnu, červnu a v srpnu bylo zjištěno, že stavebník pokračuje v nepovolených pracích na stavbě. Stavební úřad mu udělil čtyři pokuty, každou v řádu desítek tisíc korun. Stavebník je zaplatil,“ řekla mluvčí radnice Miroslava Kameníková. O změnu územního plánu pro léčebnu požádal podle ní už předchozí majitel nemovitosti v roce 2016.

Dvoukřídlý objekt navázaný na vilu

Komplex ústavu je dvoukřídlý objekt, který navazuje na bývalou vilu textilky Tiba. Zatím je hotová hrubá stavba. Na přestavbu vily, jež v minulosti sloužila jako mateřská škola a bude součástí léčebny, firma Žižka stavební povolení má. Povolení má také na terénní úpravy u vily.

Jednatel stavební firmy Vladislav Žižka dříve řekl, že společnost zahájila budování léčebny a věřila, že se podaří změnu územního plánu vyřešit včas tak, aby objekt stihla s dodatečně získaným povolením podle plánu dokončit. Firma podle něj chtěla stavbu dokončit na přelomu let 2019 a 2020, aby do provozu mohla jít v roce 2020.

Poslední velký případ stavby bez povolení je v kraji v Hradci Králové, kde společnost CTP Invest na konci roku 2014 nákladem čtvrt miliardy korun rozestavěla skladový areál. Od března 2015 stavba stojí. V dubnu se firma s městem dohodla, že jí město výměnou za kompenzaci 15 milionů korun poskytne pozemky pro příjezdovou silnici, což je podmínka pro vydání dodatečného stavebního povolení.