Stadion Na Lapači ve Vsetíně má opravený nový vstup, šatny pod tribunou i elektrorozvodny

Ve Vsetíně skončila další etapa oprav zimního stadionu Na Lapači. Úpravy za víc než šestnáct milionů korun se tentokrát týkaly především strany budovy u hlavního vstupu, kde jsou šatny, hygienické zázemí a kanceláře. Většinu nákladů hradilo město ze svého rozpočtu, dotací osm set tisíc korun přispěl Zlínský kraj.

Práce na čtvrté etapě oprav stadionu zahájili dělníci na začátku dubna. Stavbaři opravili šatny pod tribunou na sezení včetně hygienického zázemí, kancelář správce stadionu, místnosti ledařů, elektrorozvodny, dílny elektroúdržby a prostor hlavního vstupu. Postarali se i o úpravu prostoru prodeje vstupenek a hygienického zázemí pro veřejnost v přízemí i prvním patře.

„Součástí oprav se stala výměna veškerých inženýrských sítí, tedy elektrorozvodů, vody, kanalizace, vzduchotechniky a topení. Nový bude také nábytek,“ řekl místostarosta Vsetína Tomáš Pifka (STAN).

Stadion dostane také novou střechu a plášť

Práce na postupné opravě stadionu by podle vedení města měly pokračovat také v následujících letech. „Momentálně řešíme budoucí rekonstrukci střechy a pláště zimního stadionu,“ řekl starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Stadion začal vznikat v roce 1962 jako přírodní ledová plocha. Od roku 1966 má chlazení, od roku 1985 je zastřešený. Sportoviště s kapacitou 5386 diváků využívá veřejnost i hokejový klub, který získal v letech 1995 až 2001 šest extraligových titulů a nyní působí ve druhé nejvyšší soutěži.

Město je vlastníkem stadionu od roku 2009 a nechává ho průběžně rekonstruovat. Stavbaři postupně opravili strojovnu chlazení, chladicí zařízení a vyměnili mantinely. Vyměněné jsou také střídačky nebo trestné lavice. Rekonstrukci má za sebou i osvětlení a ozvučení.

Od roku 2016 má sportoviště nový systém chlazení ledové plochy a dvě světelné tabule s časomírou. Rok poté následovala oprava šaten domácích na straně u náhonu, všech bufetů a části hygienického zázemí pod tribunou na stání i vybavení šaten.

Reportér Josef Kvasnička popisuje rekonstrukci stadionu (zdroj: ČT24)

Loni přišla na řadu oprava druhé části šaten pod tribunou na stání, dalšího sociálního zázemí, vybavení šaten nábytkem a nové zastřešení střídaček. „Jsme rádi, že stadion prošel úpravami. Všem se nám tu bude lépe pracovat, trénovat a hrát,“ uvedl jednatel klubu VHK ROBE Vsetín Daniel Tobola.

Přestavby se dočká i hokejový stadion ve Zlíně

Přestavbu zimního stadionu chystá i Zlín. Radnice společně s HC Berani Zlín, který halu vlastní, vypsala výběrové řízení na projektanta.

Soutěž je mezinárodní, do poloviny září se do ní mohou přihlásit projekční kanceláře z celé Evropské unie. Náklady na přestavbu stadionu, který neprošel důkladnější rekonstrukcí od 60. let, by neměly přesáhnout 435 milionů korun.