Dva medvědi z Ruska zabavení na pražském letišti jedou bručet do Českého Krumlova

Medvědi z Ruska, které na konci září 2017 zabavili na letišti v Praze kvůli chybějícímu dovoznímu povolení, se přestěhovali do Medvědária v Českém Krumlově. Dvouleté šelmy, medvědice Máša a medvěd Arno, našli dočasný domov nejdříve v pražské zoo a od konce října loňského roku žili v Zoo Olomouc. Dovozci potřebné dokumenty stále nedodali, a medvědi tak připadli do majetku státu.

Na konci září 2017 byli z Ruska do České republiky dovezeni dva medvědi hnědí, kteří měli v tu dobu zhruba půl roku. Hlavním důvodem pro zadržení šelem bylo to, že chybělo potřebné dovozní povolení (CITES), které dovozce nedodal ani dodatečně.

Česká inspekce životního prostředí následně rozhodla o zabavení mladých medvědů, které nabylo právní moci 10. června tohoto roku. Už během jara bylo předběžně dohodnuto, že medvědi připadnou do majetku státu a díky tomu by mohli být umístěni do medvědária při Státním hradu a zámku v Českém Krumlově. 

„Ahoj Mášo, dlouho jsme se neviděly,“ lákala medvědici do bedny veterinářka

Příprava na transport medvědů z olomoucké zoo do jižních Čech byla složitá. Pracovníci zoologické zahrady museli povolat jeřáb a speciálně upravené vozy s transportními bednami, do kterých se ale medvědům příliš nechtělo. Zejména na Mášu nezabíralo ani lákání na jablka.

K přesunu do bedny nakonec medvědici přesvědčila až veterinářka Lenka Chrastinová, kterou si zvířata dobře pamatují například z vakcinací. S medvědem Arnem už ošetřovatelé takový problém neměli a obě zvířata byla bezpečně naložena ve středu ve 20:22. Do Českého Krumlova odjela ve čtvrtek ráno.

Stěhování medvědů z olomoucké zoo do Českého Krumlova (zdroj: ČT24)

V medvědáriu v Českém Krumlově medvědy chovají od 16. století. Od loňska, kdy zahynula dvaatřicetiletá medvědice Kateřina, tam žila jen jedenadvacetiletá medvědice Marie Terezie. Medvědi z Ruska jsou asi dva roky staří a zvyklí na péči lidí. 

„Osm až deset měsíců trvalo, než se všechno soudně vyřešilo. Jsem velmi rád, že ministerstvo životního prostředí po prověření stavu medvědária, bezpečnostních prvků a zkušenosti současného medvědáře uznalo toto pracoviště jako vhodné,“ řekl kastelán hradu a zámku v Českém Krumlově Pavel Slavko.

Medvědárium pomáhalo šelmám i v 19. století

Od roku 1707 se medvědi pohybují v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Návštěvníci je, ovšem v jiné podobě, najdou i na mnoha místech honosného sídla. Objevují se například jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže. 

Medvědy v minulosti zachraňovali i krumlovští šlechtici. „V 19. století přicházely opakovaně z různých míst republiky prosby o převzetí medvěda, který je trápen, bit lopatami, nucen poskakovat na trhu. Už dvakrát se stalo, že medvědárium Český Krumlov bylo důstojným posledním domovem pro takto týrané medvědy,“ doplnil kastelán.

Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s italským rodem. První zmínky o chovu medvědů na zámku jsou z druhé poloviny 16. století.