Soud v Ostravě řeší úmrtí po užití syntetické marihuany. Loni se šířila mezi bezdomovci na Ostravsku

Krajský soud v Ostravě začal projednávat loňské úmrtí muže, který užil syntetickou marihuanu. Tisícovka balíčků s drogou se našla v kontejneru a šířila se hlavně mezi bezdomovci. Před soudem v pondělí stanul Lukáš Mastný, který podle obžaloby drogu nabídl svému kamarádovi. Celkem se v kraji syntetickou drogou přiotrávilo 24 lidí a dva lidé po její konzumaci zemřeli.

Podle státního zástupce Davida Bartoše obžalovaný Lukáš Mastný drogu přinesl a poskytl svému známému, dvaatřicetiletému Jakubovi. Oba muži se po užití nebezpečné látky přiotrávili, obžalovaného ale záchranáři oživili, zatímco jeho kamarád zemřel. Mastný u soudu vinu popřel s tím, že si jeho kamarád sehnal drogu sám. 

Proč bych mu něco dával, když už to měl? Říkal, že to našel nebo dostal na Stodolní.
Lukáš Mastný
obžalovaný

Lukáš Mastný opustil základní školu v sedmé třídě a dál už do školy nechodil. Oficiálně pracoval jen rok, později občas bez smlouvy. Posledních pět let žil na ulici a živil se sběrem papíru. Přespával na ubytovně nebo pod mostem se svým o pět let mladším kamarádem Jakubem, kterému měl drogu nabídnout.  

„Společně konzumovali látku, o které se domnívali, že je to marihuana. Bohužel to marihuana nebyla, byla to látka nazvaná syntetický cannabinoid,“ řekl Bartoš. Podle mluvčí Krajského soudu v Ostravě Kláry Krystynové hrozí Mastnému v případě prokázání viny deset až osmnáct let vězení.

Syntetickou drogou se přiotrávilo celkem 24 lidí

Policie v souvislosti s loňskou sérií otrav syntetickou drogou v Moravskoslezském kraji obvinila dvě desítky lidí. Drogou se od loňského září v regionu přiotrávilo 24 lidí, dva muži po jejím požití zemřeli. Poslední případ otravy evidují policisté z letošního května.

 Zhruba tisíc balíčků syntetické drogy našla v Ostravě v kontejneru na komunální odpad bezdomovkyně a mezi další bezdomovce je pak zřejmě šířil její syn. Syntetické drogy pravděpodobně pocházely z Polska a v Ostravě se balíčků někdo zbavil zřejmě v souvislosti se zákazem syntetických drog v Polsku. 

Droga vypadá jako sušená rostlinná hmota podobná nadrcené marihuaně. Podle policie jde o sušenou hmotu, která je drogou napuštěna. Má bylinné aroma, je ale cítit výrazně jinak než konopí. Látky uživatelé nejčastěji kouří. Substance se ale vyskytují i v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za jiné drogy jako pervitin či extáze. Podle policie jsou nebezpečné hlavně v kombinaci s alkoholem.