Policie varuje před novou syntetickou drogou. Může ohrozit život

V kauze otrav syntetickými drogami, které se v minulých týdnech šířily Moravskoslezským krajem, policie varuje před novou nebezpečnou látkou. Narkotika označená nápisem Cocolino mohou ohrozit zdraví i život konzumentů. Uvedla to mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Kriminalisté v těchto dnech zajistili balení syntetických cannabinoidů označené nápisem Cocolino. „Znovu opakujeme, aby lidé tyto syntetické cannabinoidy nekonzumovali,“ uvedla Pokorná. Pokud se s takovou látkou dostanou do kontaktu, měli by informovat policii.

V regionu se už syntetickými cannabinoidy přiotrávilo 23 lidí, dva muži po jejich užití zemřeli. Policie v případu obvinila 12 lidí. Smrtící látku kromě nich šířil i žák základní školy. Obviněn ale s ohledem na věk nebude.

Nebezpečná droga vypadá jako sušená rostlinná hmota, která se podobá nadrcené marihuaně nebo rostlinnému koření. Její aroma je spíše bylinného charakteru a od aroma konopí se výrazně liší. Látky uživatelé nejčastěji kouří.

Nebezpečná je hlavně kombinace s alkoholem

Substance se ale vyskytují též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za jiné drogy, jako pervitin či extáze. Podle Pokorné jsou nebezpečné hlavně v kombinaci s alkoholem.

V kauze jsou zatím obvinění muži ve věku od 17 do 47 let. Většině z nich hrozí pět let vězení. Až na 18 let ale může být odsouzen šestatřicetiletý muž. Jde o bezdomovce, jenž drogu konzumoval s dvaatřicetiletým mužem, který po jejím požití zemřel.

Kromě bezdomovce po požití drogy zemřel i pětačtyřicetiletý muž na Opavsku. Policie na něj přišla při dohledávání podezřelých případů úmrtí, které by s kauzou mohly souviset.