Chrčícímu rozhlasu nebylo rozumět. Olomouc starý informační a výstražný systém vymění

Olomouc začala s modernizací starého informačního a výstražného systému. Ten původní je už zastaralý, a někdy mu dokonce nebylo vůbec rozumět. Do roku 2021 postupně radnice rozmístí skoro dva tisíce moderních hlásičů, které umožní mnohem lepší varování a srozumitelné informování lidí. Nový informační a výstražný systém přijde na 78 milionů korun.

Starý informační a výstražný systém města je už nejenom zastaralý, ale také náročný na údržbu. V Olomouci funguje 44 starých elektronických sirén a v městských částech Lošov, Radíkov, Svatý Kopeček, Droždín, Holice, Chomoutov, Topolany, Nedvězí, Slavonín a Nemilany jsou obecní rozhlasy.

Modernizovaný systém má podle olomouckého primátora Mirka Žbánka (ANO) varovat například před živelními pohromami či průmyslovými haváriemi, je navíc možné ho využívat i jako obecní rozhlas.

Každá ves, jiný pes

Výměna původního informačního a výstražného systému už začala a bude probíhat postupně po dobu tří let. Od začátku července bylo instalováno několik desítek nových hlásičů, převážně na sloupy veřejného osvětlení. 

„Nahrazujeme technologický slepenec jednotlivých systémů výstražného hlášení a obecních rozhlasů, který se začal tvořit někdy v 70. a 80. letech. Následně v 90. letech byl modernizován a kolem roku 2000 k němu přibyly sirény,“ řekl Žbánek. 

Udržovat tento systém v provozu bylo podle vedení města velmi složité, protože se v každé oblasti města lišil. Rozhlas fungoval v deseti městských částech, nový jednotný systém pokryje všech 27 olomouckých místních částí. 

Nerozumíte? Vypínáme

Starý informační systém byl podle primátora často nepoužitelný a rozhlas se někdy i vypínal. „Když se například začaly hlásit mimořádné událostí či pátrání, nebylo chrčícímu rozhlasu vůbec rozumět. Město pak bylo zavaleno spoustou telefonátů, co jsme to vlastně hlásili,“ doplnil. 

Nový jednotný systém dokáže současně plnit funkce sirén, celoplošného oznamovacího prostředku i jednotlivě a odděleně fungujících obecních rozhlasů, které lze použít třeba jen v několika vybraných ulicích dle aktuální potřeby.
Mirek Žbánek
olomoucký primátor

„Systém současně umí plnit i některé funkce meteorologické, obsahuje dvě vodočetné stanice či srážkoměr. Díky takto získaným údajům se pak zvýší míra ochrany Olomoučanů před různými živelními pohromami,“ dodal náměstek primátora Martin Major (ODS).

Původní sirény jako záloha

Nové hlásiče už město instalovalo v části Nové Sady, celkově jich bude na celé ploše města 1832 kusů. Po dobu instalace nového systému bude v provozu systém dosavadní, teprve po kompletním dokončení nového výstražného a informačního systému bude ten starý odstaven.

„Nový systém, respektive jeho informační část, už ovšem může být v praxi využit i po částech tak, jak bude instalace v jednotlivých městských čtvrtích dokončena,“ doplnil vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr. Původní sirény si město nechá v záloze. 

Pořízení kompaktního informačního systému vyjde asi na 78 milionů korun. Velkou část, celkem 55 milionů, se podařilo získat formou dotace z operačního programu životní prostředí.