Bolestmi hlavy a zad trpí už děti ve školce. Může za to špatné držení těla a málo pohybu

Projekt Lokomoce v mateřské škole (zdroj: ČT24)

Mateřská škola v Ivani na Brněnsku je jednou z pětadvaceti školek v České republice, které se zapojily do projektu Lokomoce. Fyzioterapeuti v něm usilují o větší pohybovou všestrannost a správné držení těla u dětí. Chtějí tak předcházet třeba čím dál častějším bolestem zad nebo hlavy. Projekt podpořilo i ministerstvo zdravotnictví.

Ranním půlhodinovým cvičením se už rok baví předškoláci v Ivani na Brněnsku. Zábava navíc pozitivně ovlivňuje jejich zdraví. „Jeden den jsou prvky cvičení zaměřené víc na chodidla, druhý na hrudník, další například na napřímení hlavy,“ řekla fyzioterapeutka Martina Haklová, která učitele školí.

Právě s nedostatky v těchto částech těla se od malička potýká stále víc dětí. Nejčastěji podle fyzioterapeutů vytáčí do stran chodidla a kolena. „Jirka na začátku hodně vytáčel chodidla od sebe a teď po roce už si je dokáže sám srovnat,“ popsala fyzioterapeutka pozitivní vývoj u jednoho z chlapců ve školce.

„U dětí v takto nízkém věku pozorujeme jistou neobratnost. Nemají rozvinutou schopnost přirozeného pohybu,“ řekla ředitelka ZŠ a MŠ Ivaň Lenka Koubková.

Děti by měly mít pohyb nejméně tři hodiny denně

I proto se v Ivani do projektu zapojili. Asi patnáctitisícovou investici do školení učitelek zaplatila místní akční skupina Podbrněnsko. Cvičením se odborníci snaží předcházet třeba bolestem zad nebo hlavy. S těmi se podle lékařů čím dál častěji setkávají už i předškoláci.

Světová zdravotnická organizace doporučuje pro tuto věkovou skupinu do pěti let, aby se děti hýbaly přinejmenším tři hodiny denně,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. A dodala, že bude ministerstvo usilovat o to, aby se projekt Lokomoce stal metodickým návodem pro co nejvíce školek.