Ostrava schválila výrazné omezení hazardu, do tří let mají automaty úplně zmizet

V Ostravě postupně skončí automaty (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Ostravy schválili ve středu výrazné omezení hazardu na území celého města. Od 1. července bude v Ostravě povolena jenom takzvaná živá hra, tedy ruleta a karetní hry v kasinech. Naopak automaty mají postupně zmizet. Částečná regulace hazardu platí ve třetím největším městě v Česku od roku 2017, od té doby klesl počet automatů a hracích přístrojů o dvě třetiny.

V celé Ostravě je v tuto chvíli 42 míst, kde hrací automaty mohou ještě fungovat. V jednotlivých obvodech se ale situace liší: zatímco někde jsou automaty zakázany úplně, jinde je jejich provoz možný.  

„Teď budou podmínky jednotné pro celé město. Provoz všech přístrojů na celém území Ostravy bude ukončen nejpozději do tří let,“ řekl primátorův náměstek pro finance a rozpočet Martin Štěpánek (ODS). Vyhláška byla připravena na základě podnětů jednotlivých obvodů.

Podle vedení města není možné zrušit hrací automaty okamžitě s platností nové vyhlášky. Provozovatelům totiž běží licence na provoz automatů a není možné je ukončit. Provoz přístrojů bude postupně ukončován podle termínů schválených ministerstvem financí nebo obecním úřadem, který povolení k umístění vydal.

Nebudou vznikat černé herny?

Město se už dohodlo s městskou policií a celní správou na intenzivnější spolupráci při odhalování možných nelegálních heren. „Svolali jsme operativní jednání mezi celní správou, která to má jako státní orgán na starosti, naší městskou policií a zástupci města, abychom udělali smíšené skupiny, které to budou řešit,“ uvedl Štěpánek s tím, že podněty se budou předávat k řešení právě celní správě. 

Po zavedení vyhlášky by mělo letos ve městě zůstat 637 automatů. Výnos z jejich provozu by tak měl letos činit 120 milionů korun. Podle Štěpánka by se v budoucnu po výrazném omezení hazardu měly výnosy pohybovat okolo padesáti až šedesáti milionů. Peníze se využívají například na dotace v oblasti kultury, školství, sportu a sociálních věcí.

V Ostravě hráči utratí až miliardu za rok

Podle Národního monitorovacího střediska pochází nejvíc hazardních hráčů právě z velkých měst. U dvou třetin hráčů je hlavní hazardní hrou právě hra na automatech v kamenných hernách. Důvodem je jejich snadná dostupnost a možnost vysokých výher.

V Ostravě v roce 2017 utratili hazardní hráči až jednu miliardu korun. V průměru to měsíčně vychází zhruba na 46 tisíc korun na hráče u jednoho automatu. Zadlužených hráčů v roce 2017 bylo 89 procent a v Ostravě se exekuce týkala více než čtrnácti procent lidí. Podíl závislých v exekuci v celém Česku přitom činil necelých deset procent.