Hasiči uhasili požár u Tanvaldského Špičáku. Les hořel v nepřístupném terénu

Hasiči zlikvidovali požár lesa na Tanvaldském Špičáku. Hořet tam začalo ve středu před čtvrtou hodinou odpoledne. K požáru postupně vyjelo devatenáct jednotek hasičů. Někteří z nich se tam ráno museli vrátit, na několika místech se totiž oheň znovu rozhořel. Hořelo na prudkém svahu a oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů.

Podle hasičů byl zásah kvůli horskému terénu velmi komplikovaný. „Museli jsme dopravovat vodu dálkovým způsobem, hasební práce nám velmi ztěžovaly povětrnostní podmínky, zejména vítr, velmi silný vítr. Byl to zásah, kde jsme museli používat dýchací techniku, a měli jsme tady i kontejner na plnění dýchacích přístrojů,“ popsal situaci řídící důstojník HZS Libereckého kraje Petr Bartoň.

Požár byl hasičům nahlášen po půl čtvrté odpoledne, lokalizován byl zhruba o tři hodiny později. Původně hořelo na ploše 50 krát 50 metrů, vlivem silného větru se ale oheň rychle rozšířil. Do hašení se ve středu zapojilo zhruba 70 hasičů ze 16 jednotek. Podle krajské mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové šlo o extrémně náročný zásah v terénu s převýšením 120 metrů.

Požár na Tanvaldském Špičáku
Zdroj: ČT24

Oheň zasáhl mladý lesní porost v příkrém svahu. „Stromky mají na výšku šest až osm metrů,“ uvedla mluvčí. Hasiči museli kvůli zakouření zasahovat v dýchací technice a vodu dopravovali k místu požáru kyvadlově, čerpací stanoviště měli u řeky Kamenice.

Pomohl vrtulník

Hasičům pomáhal při hašení vrtulník, vodu do bambivaku si původně nabíral z vodní nádrže Souš. „Jelikož byl dolet pro hasební látku poměrně daleko, po třech shozech začali hasiči zřizovat čerpací stanoviště pro vrtulník pod sjezdovkou. Sem byly povolány jednotky předurčené právě pro plnění bambivaku,“ dodala Štrauchová. Nakonec vrtulník provedl 14 shozů.

Policisté nemuseli uzavírat žádnou komunikaci. „Pouze je uzavřena cesta směrem k rozhledně na Tanvaldském Špičáku, kde je vozidlům stejně vjezd zakázán kromě dopravní obsluhy,“ řekla regionální mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.