Most přes dálnici u Přerova je hotový, auta na něj ale nesmí. Problém je úzká silnice u autosalonu

Most přes rozestavěnou dálnici D1 nedaleko přerovské místní části Předmostí zůstane prozatím zavřený. Hotový je už zhruba dva měsíce, ale auta, která jedou po silnici I/55 z Olomouce na Přerov, musí úsek objet kvůli tomu, že užívání mostu zatím nepovolili úředníci olomouckého krajského úřadu. Důvodem je příliš úzká silnice.

Řidiči, kteří jedou z Olomouce do Přerova nebo v opačném směru, se zatím musejí mostu vyhnout a jet skoro dvoukilometrovou oklikou. Důvodem je příliš úzká silnice mezi zdejším autosalonem a čerpací stanicí, na kterou se z mostu sjíždí. Jedná se zhruba o šedesátimetrový úsek, místo je vyznačeno na mapě. 

Ředitelství silnic a dálnic už požádalo Olomoucký kraj o povolení k užívání mostu, zelenou zatím nedostalo. Na úzkou silnici se údajně nevejdou potřebné jízdní pruhy. „Z místního šetření vyplynul požadavek na rozšíření zpevněné plochy vozovky o půl metru, aby bylo možné vyznačit jízdní pruhy v šířce 3,25 metru a odbočovací pruh v šířce tří metrů,“ řekla mluvčí Krajského úřadu v Olomouci Eva Knajblová. 

Komunikace před autosalonem byla podle mluvčí společnosti Skanska Terezy Milota Mitošinkové realizovaná dle zadávací dokumentace. Jednalo se o rekonstrukci stávající silnice I/55. Ta byla užší, ale jízdní pruhy ve všech částech nové přeložky musí být stejné. „V současné době se zpracovává technické řešení rozšíření vozovky. Realizaci předpokládáme v měsíci červnu,“ řekla mluvčí. 

Někteří jezdí. Zákaz nezákaz

Na most u přerovského Předmostí zatím mohou vjet jenom auta stavbařů. Někteří řidiči si ale cestu zkracují i teď navzdory zákazu. „Pokračuje uzavírka. Žádáme proto řidiče o trpělivost a vyzýváme je, aby neprojížděli stavbou. Je to nebezpečné pro ně i pracovníky zhotovitele,“ upozorňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.  

Samotný úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou by měl být hotový do prosince letošního roku. Stále však chybí poslední úsek dálnice, a to mezi Přerovem a Říkovicemi. Stavbu totiž stále brzdí obstrukce ekologických aktivistů.