Popálená Natálie bude mít jizvy celý život. Od žhářského útoku ve Vítkově uběhlo deset let

Události: Od žhářského útoku ve Vítkově uběhlo deset let (zdroj: ČT24)

Uplynulo deset let od žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. Čtyři neonacisté vhodili do domu, ve kterém žila romská rodina, tři zápalné lahve. Nejvážněji tehdy zranili dvouletou Natálii Kudrikovou, která utrpěla popáleniny na osmdesáti procentech těla. Letos jí bude dvanáct let a stále je v péči lékařů.

Podle lékařů je dnes dvanáctiletá Natálie zdravá, ale událost z noci na 19. dubna 2009 jí budou celý život připomínat jizvy po celém těle i narušená psychika. Natálie byla před deseti lety popálena na osmdesáti procentech těla. Tehdy dvouletou dívku přijímala na oddělení Zdenka Němečková Crkvenjaš.  

Dodneška, když si na to vzpomenu, tak vidím před sebou to desetikilové dítě, které bylo popálené prakticky tak, že nebylo vidět kouska zdravé kůže.
Zdenka Němečková Crkvenjaš
přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FNO

Dodnes musí Natálie docházet na pravidelné kontroly, a to každého půl roku. Podle lékařů je velmi plachá a mají údajně problém s ní komunikovat. Osudnou noc i pobyt v nemocnici si prý pamatuje, i když už uběhlo deset let. 

Soudy posuzovaly případ jako vraždu

Čtyři extremisté, kteří před deseti lety vhodili do domu Sivákových zapálené lahve, jsou ve vězení za pokus o vraždu. Jaromír Lukeš a David Vaculík si mají odsedět dvaadvacet let, Ivo Müller a Václav Cojocaru dostali trest o dva roky nižší. Dnes mají za sebou zhruba polovinu trestu.

„Já jsem nikdy nepochybovala o tom, že ty tresty jsou spravedlivé,“ připomněla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Obhájci odsouzených ale tvrdí, že tresty jsou příliš tvrdé a soud prý neměl dost důkazů k tomu, aby případ posuzoval jako vraždu. Právní kvalifikaci nezměnil ani Ústavní soud, o prominutí zbytku trestu mohou odsouzení požádat za tři až čtyři roky.

Útok naplánovali záměrně na noc před výročím Hitlerova narození

Ke žhářskému útoku došlo v noci z 18. na 19. dubna 2009. Čtyři muži vystoupili z auta a do domu osmičlenné romské rodiny vhodili tři zápalné lahve. Dům začal okamžitě hořet a oheň kromě dvouleté dívky popálil i rodiče.

Policisté dopadli útočníky po čtyřech měsících, mezitím vyslechli zhruba šest set lidí. Z původně dvanácti zadržených nakonec před soud 11. května 2010 předstoupili čtyři pachatelé z Bruntálska a Opavska. Šetřením se prokázalo, že všichni čtyři muži byli členy neonacistické skupiny a útok naplánovali záměrně na noc před výročím narození Adolfa Hitlera.

Útoku ve Vítkově předcházely i jiné žhářské útoky přímo v regionu Slezska a severní Moravy, a to ve Vrbně pod Pradědem nebo Šumperku. Tyto útoky se nepodařilo odhalit, a pokud by se našla nějaká spojitost mezi těmito útoky a útokem ve Vítkově, tak by to bylo zajímavé tou sériovostí.
Miroslav Mareš
odborník na extremismus

Natálie Kudriková strávila v nemocnici sedm měsíců a prodělala spoustu operací. Na pomoc rodině Sivákových přispívali lidé z celé země, posílali finanční příspěvky i oblečení. Z peněz vybraných ve veřejné sbírce si rodina nechala postavit nový dům v deset kilometrů vzdálené obci.