Nemůžu zapomenout ani odpustit, říká matka popálené Natálie

Budišov nad Budišovkou - Trápení nyní šestileté Natálie, kterou před pěti lety ve Vítkově málem upálila skupina mladých extremistů, nekončí. Ona i její matka, která s ní prožila náročnou a bolestivou léčbu se sedmnácti operačními zákroky, musí stále bojovat. „Je velmi křehká, každé drobné poranění je pro ni nebezpečné. A letos nás čekají další operace, které souvisí s jejím růstem,“ říká Anna Siváková v rozhovoru pro Českou televizi. Na příběh zraněné Natálie i na změny, které žhářský útok ve Vítkově přinesl do české justice, zaostří ČT24 společně s právníky a experty ve speciálním vysílání. Sledovat ho můžete dnes od 20:05.

I když od žhářského útoku na rodinu ve Vítkově uplynulo pět let, Anna Siváková nedokáže zapomenout. „Ve dne i v noci se mi občas vyjevují okamžiky té noci, oheň, potom nemocnice. Člověk by chtěl zapomenout, ale nemůže,“ říká Siváková, která si získala uznání mnoha lidí za to, jak statečně a citlivě se po tragédii chovala.

Natálie byla popálená na osmdesáti procentech těla, když ji vynášeli z domu, ještě hořela. Lékaři z Popáleninového centra ostravské Fakultní nemocnice, kteří pokryli popálená místa metry speciální umělé kůže, udělali vše pro to, aby ji zachránili. I tak ale hovoří o zázraku, že se to povedlo.

Rozhovor s Annou Sivákovou - matkou popálené Natálky (zdroj: ČT24)

Holčička má šest let, je plachá, ale chodí, mluví, jezdí na kole, směje se. A tak v září půjde do první třídy. Kolektiv by pro ni neměl být šok, protože chodila už do školky. Má také dvě starší sestry, které si s ní hrají a pomáhají jí. „Ne, netěším se,“ říká Natálie a schovává se v matčině náručí. „Má se dobře, i když její zdravotní stav je všelijaký. Snažím se, aby jí nic nechybělo,“ říká žena.

Čtyři žháře soudy potrestaly dvaceti až dvaadvaceti roky v nejpřísnějších věznicích. Dva z nich, David Vaculík a Jaromír Lukeš, se ještě pokoušejí o zmírnění trestu prostřednictvím ústavní stížnosti. Podle jejich advokáta Petra Kausty je nezákonné minimálně to, že jsou potrestáni exemplárně.

Po prožitých pěti letech, které změnily život celé rodiny, je Anna Siváková daleka toho, aby byla schopna odpuštění. „Jsem ráda, že všichni dostali tak vysoké tresty. Doufám, že se to nezmění. Natálku odsoudili na celý život, nemůžu jim odpustit,“ řekla žena.

Čtyři extremisté zaútočili zápalnými lahvemi na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově v noci na 19. dubna 2009. Viníci jsou už několik let za mřížemi, rodina popálené holčičky ale stále žije ve strachu. Bojí se toho, že by se útok mohl kdykoliv opakovat. Že jejich obavy nejsou liché, potvrzuje i poslední zpráva Bezpečnostní informační služby. I když v posledních měsících protiromských akcí ubylo, další mohou v problémových regionech vypuknout při sebemenší zámince.