Oprava silnice u Dolních Věstonic se odkládá. Start prací brzdí výběr stavební firmy

Finální oprava silnice mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi v květnu nezačne. Plánovaný začátek dokončovacích prací brzdí výběr stavební firmy. Vybraná firma odmítla podepsat smlouvu, druhá přihlášená pravděpodobně neuspěje.

Těsně za Dolními Věstonicemi zastaví řidiče semafor, do Pavlova se tu už rok jezdí kyvadlově. Další možnost je dvoukilometrový úsek objet. Řidiči pak ale musejí ujet čtrnáct kilometrů. „Lepší je si počkat a jezdit alespoň takto kyvadlově, ale už je to strašně dlouho a nic se s tím nedělá,“ popsal Adam Kratochvíl, který silnici po cestě do práce využívá každý den.

Původně měly začít práce na silnici v květnu, vybraná firma totiž odmítla na práci za necelých třináct milionů korun podepsat smlouvu a druhá přihlášená pravděpodobně neuspěje. „Cena, kterou nabídl druhý uchazeč v pořadí, je z mého pohledu neakceptovatelná, je příliš vysoká,“ řekl radní Jihomoravského kraje Petr Hýbler (ANO).

Podle silničářů je dokončení už rozestavěné stavby záležitostí necelého půl roku. „Je potřeba dodělat statické zajištění svahu, to znamená dvě opěrné zdi, jedna nad silnicí, jedna pod silnicí a systém odvodnění,“ vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka.

Právě voda za sesuv svahu může. V září 2014 přišly prudké deště a zeminu spláchly. Úsek pak museli řidiči objíždět. Omezeně, do jednoho pruhu, se vrátili před rokem. Silničáři chtějí nechat silnici kyvadlově průjezdnou i v průběhu většiny oprav. Budou ale rádi, když s nimi začnou na podzim. Tedy v termínu, kdy původně měly končit.