Bude brexit problém? Vysoké školy v Ostravě řeší výměnné pobyty

Ostravské vysoké školy se připravují na možný odchod Velké Británie z Evropské unie. Řeší jej hlavně z důvodu naplánovaných výměnných pobytů studentů. Školy se zabývají všemi variantami, včetně brexitu bez dohody.

Loni vyslala do Británie Ostravská univerzita osm studentů, předloni šestnáct. Z Británie přijel na univerzitu v posledních šesti letech jediný student. „Výběrová řízení pro výjezdy našich studentů probíhají už v únoru pro následující akademický rok. Cílem tak je neohrozit realizaci pobytů, pro které už byli studenti vybráni,“ řekla prorektorka Ostravské univerzity Renáta Tomášková.

Brexit se podle ní nedotkne už naplánovaných výjezdů. Pokud by země nemohla být součástí programu Erasmus+, a pobyty v Británii by tak nemohly být placeny z rozpočtu tohoto programu, dostaly univerzity souhlas, aby je zaplatily z příspěvku na internacionalizaci od ministerstva školství.

Zájem o spolupráci roste

Škola nespekuluje o možné proměně v pravidlech uznávání diplomů. „V každém případě jsme ale už od roku 2017 zaznamenali zvýšený zájem britských univerzit o spolupráci s českými univerzitami na budování takzvaných společných studijních programů, jejichž absolvent získává současně dva diplomy – diplom české i britské univerzity (dual degree programs),“ uvedla prorektorka.

Ostravská univerzita v současné době pracuje na přípravě dvou takových programů – v matematice a v biologii. Oba programy počítají i s výměnnými pobyty studentů.

Vliv brexitu na vědu a výzkum?

Z Vysoké školy báňské – technické univerzity Ostrava jezdí do Spojeného království maximálně deset studentů ročně. Škola ale situaci kolem brexitu sleduje i s ohledem na spolupráci v oblasti vědy a výzkumu.

„Univerzity a výzkumná centra ve Velké Británii mají vynikající kvalitu, proto je každý kontakt s nimi velmi cenný,“ řekla vedoucí oddělení mezinárodních vztahů ostravské technické univerzity Michaela Vráželová.

Vysoká škola má smlouvy s pěti britskými univerzitami, například s University of Strathclyde nebo University of Huddersfield. „Pokud by Velká Británie nebyla jednou ze zemí programu Erasmus+, bude naše škola usilovat o podpis Exchange Agreements, na základě kterých bude podporovat výjezdy studentů i pedagogů z vlastních zdrojů,“ uvedla Vráželová.

I v případě nulové dohody Británie s EU budou podle Vráželové studenti moci na Ostrovy vycestovat na základě uzavřených smluv, nebo jako takzvaní freemoveři, tedy na individuálně dojednané pobyty.