Chladicí věže Dukovan s obrazy sopek nebo stezkou v páře. Studenti navrhli, jak zkrášlit elektrárnu

Studenti Fakulty stavební VUT v Brně navrhli, jak změnit vnější podobu Jaderné elektrárny Dukovany. Její vedení vybíralo ty nejlepší z 26 návrhů. Záměrem elektrárny je nejenom zlepšit vzhled a zkrášlit například chladicí věže, ale také okolí. V nejbližší době chce například zrekonstruovat autobusové nádraží.

Studentka VUT Anastasia Belousovová vyrostla na Kamčatce obklopena aktivními sopkami, které nad sebe chrlí páru, ale i když někdy způsobí zemětřesení, nikdy nikomu neublížily. Elektrárenské chladicí věže na ni působí podobně. „Není potřeba se bát ani sopek, ani elektrárny,“ řekla Anastasia Belousovová. Proto přišla se záměrem obalit věže velkoplošnými plakáty s vyobrazením sopek a získala v soutěži třetí místo.

Podobně vysoké hodnocení od poroty má nápad dalších studentek na vytvoření vyhlídkové výškové stezky kolem věží a také na výraznou změnu jejich podoby. „To jsou zrcadla, která odrážejí okolní krajinu, a jde o to, že tím se odhmotní ty obrovské komíny,“ vysvětlila studentka Andrea Marečková.

Jak vylepšit jadernou elektrárnu Dukovany navrhli studenti architektury (zdroj: ČT24)

V soutěži zvítězil návrh Jakuba Prachaře a Václava Eliáše vybudovat kolem elektrárny zážitkovou stezku, na které by byl v hlavní roli mobilní telefon a zobrazování takzvané rozšířené reality, ať už formou her pro mládež nebo naučnou formou pro každého. „Aby to nebylo čistě architektonické nebo umělecké, ale aby z toho lidé měli také nějaký svůj osobní zážitek,“ řekl vítěz soutěže Václav Eliáš.

Realizovat některý z návrhů bude možné nejdříve za dva roky

Záměrem elektrárny je nejenom zlepšit vzhled a zkrášlit například chladicí věže, ale v nejbližší době chtějí rekonstruovat například i autobusové nádraží. „Těch myšlenek je tady hodně a určitě z nich vybereme to nejlepší. Teď nás čekají zhruba dva až tři roky práce, vybrat tu skutečnou, naprojektovat a potom ji realizovat,“ řekl ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský.

Zatím největší šanci na rychlou realizaci má práce Ondřeje Venclíka a Vlasty Kozhevnikové, která obsadila celkově druhé místo. Studenti navrhují vybudovat v areálu elektrárny park s autobusovou čekárnou ve tvaru obří žárovky.