Chovatelka si pořídila lvici bez povolení, o zvířeti rozhodnou veterináři

Události: Chovatelka si pořídila lvici bez povolení (zdroj: ČT24)

Veterináři na Jindřichohradecku řeší případ nepovoleného chovu lvů. Třiašedesátiletá chovatelka Iva Lapková Zelinová si velkou šelmu pořídila dříve, než to schválily úřady. O dalším osudu zvířete proto musí rozhodnout správní řízení.

Iva Lapková Zelinová žije ve srubu uprostřed lesa zhruba deset kilometrů od Jindřichova Hradce. Velké kočkovité šelmy tady chová už téměř deset let. „Je mi třiašedesát a řeknu vám, že to byl šedesát let můj sen,“ říká chovatelka.

Na pumy a rysy má povolení, lvici Ajšu si ale pořídila bez souhlasu veterinářů. „Kdyby postupovala podle legislativy, jak se má, tak v prvé řadě požádá o schválení chovu a chovatelského zařízení, pak teprve si pořídí zvířata. U ní to bylo naopak,“ uvedl ředitel veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba.

Původně žila lvice s majitelkou přímo ve srubu. „My jsme spolu myly nádobí, sprchovaly jsme se spolu,“ vypráví Zelinová. Veterináři to však zakázali. Lvice Ajša se proto přestěhovala do vlastní maringotky, kterou chovatelka musela důkladně zabezpečit.

Velký bílý čaroděj dobra

Podmínky chovu dále nařizují, že lvi musejí žít v páru. Ke lvici proto přibylo ještě jedno zvíře. „Jmenuje se Gandalf, velký bílý čaroděj dobra,“ představuje ho chovatelka.

Splnila i další požadavek veterinářů. Prostor uvnitř byl pro lví pár nedostatečný, proto ho rozšířila. Nyní čeká, jestli už splnila všechny podmínky, aby jí veterináři mohli chov dodatečně povolit.

„Je to ve správním řízení. Až skončí, tak vám budeme moct říct víc,“ uvedl k tomu František Kouba. Výsledek se chovatelka dozví zřejmě během jara.