Co s nepovoleným chovem tygrů? Nemůžeme po obcích chtít, aby to řešily, říká šéf veterinářů

Stejná pravidla pro chovatele šelem jako pro ZOO, navrhuje šéf veterinářů (zdroj: ČT24)

Pro soukromé chovatele šelem by měla platit stejná pravidla jako pro zoologické zahrady, navrhuje ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. „Nejde o chovatele, ale o ta zvířata a o to, co potřebují,“ řekl.

Podle veterinární správy je v České republice zhruba 27 licencovaných zoologických zahrad a zooparků. Vedle toho eviduje veterinární správa také 630 chovatelů a 6000 zvířat, která vyžadují zvláštní péči, tedy i šelmy.

Jenže lidé chovají šelmy i bez povolení a veterináři mají v případě problémů jen omezené možnosti. „Můžeme chovatele sankcionovat za týrání zvířat až do výše 500 tisíc, u zoologických zahrad je to až 5 milionů korun, a to i opakovaně. Můžeme navrhnout odebrání zvířete nebo zákaz chovu. Ale u šelem je problém, kam je umístit. Útulky pro tygry nejsou a ZOO o ně zájem nemají,“ říká Semerád.

Podmínky chovu zvířete vyžadující zvláštní péči
Zdroj: svscr.cz

Veterináři se proto snaží vyhýbat třeba tomu, aby dávali podněty ke správnímu řízení s chovatelem obcím. „Protože pak by to řešily obce – a musely by řešit, kam se zvířaty. Nechceme, aby to starostové museli řešit,“ upozorňuje šéf veterinární správy.

Semerád: Šelmy na vodítku nic nezakazuje, pravidla se musí zpřísnit

U licencovaných chovů veterináři ještě před příjezdem zvířat zjišťují, v jakém prostředí budou žít. U šelem by mělo napodobovat jejich přirozené prostředí, alespoň 40 metrů čtverečních pro jedno zvíře. „Chovatel si musí ještě před začátkem chovu požádat o povolení, musí uvést maximální kapacity a umožnit nám kontrolu například zabezpečení. Aby měla zvířata splněna standardy z hlediska krmení a prostředí. Povolení je na tři roky,“ vyjmenovává Semerád.

Mezi druhy vyžadující zvláštní péči patří vedle tygrů a lvů také sovy, hadi nebo primáti a krokodýli.

Veterináři teď navrhují, aby se pravidla pro chov zvířat vyžadující zvláštní péči zpřísnila, podle Semeráda by měli soukromí chovatelé dodržovat stejná nařízení jako zoologické zahrady. Dnes se kontroloři mohou zajímat jen o to, v jakých podmínkách zvířata žijí, podle Semeráda by měli kontrolovat i to, odkud zvířata pochází, kam jsou prodávána a co chovatelé dělají, pokud zvíře uhyne.

„Například severské státy neumožňují chovat šelmy v soukromých chovech a i na Slovensku jsou pravidla přísnější, co se týče prostoru a jeho vybavení. U nás ale není zakázané šelmy třeba venčit,“ upozorňuje Semerád. Podle něj by se měli chovatelé také vzdělávat.