Unikátní dutá přehrada Fláje se otevře turistům po celý rok

Horolezci připravují přehradu Fláje pro návštěvníky (zdroj: ČT24)

Pilířová hráz krušnohorské přehrady Fláje se otevře turistům. Jde o jedinou přehradu v Česku, která je uvnitř dutá. Zájemci se dosud do těchto míst dostali maximálně jednou za sezonu. Až horolezci prostory upraví, půjde to celoročně.

Horolezci odstraňují bednění staré skoro 70 let. Aby byla zajištěna bezpečnost turistů, tak musí pryč poškozený beton i cementové krápníky. Přehrada bude vyklizená do léta a návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou prohlídkových okruhů s průvodci. Vodohospodáři čekají několik tisíc turistů ročně.

Lidé uvidí třeba malou vodní elektrárnu, která svým výkonem pokryje hlavně potřeby hráze. „Pro bezpečnost lidí budeme muset kolem zábradlí natáhnout sítě, aby nemohli propadnout dolů,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Vodní dílo Fláje
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Přehrada se začala budovat šest let po druhé světové válce, kdy se stavělo všude a betonu bylo málo – proto je dutá. „Každá dutina je mezi dvěma pilířovými bloky. Bloků i dutin tady máme devatenáct,“ řekl Svejkovský.

Přehrada Fláje je českou kulturní památkou, podobná je už jen ve Švýcarsku. Název má po obci, která byla kvůli jejímu vzniku zaplavená. Přehrada je 50 metrů vysoká a 50 metrů má i na šířku a v základech, vchod se nachází zhruba v jedné třetině. Hráz je dlouhá téměř půl kilometru.