Už žádná plecharéna. Olomouc chce novou multifunkční halu za miliardu

Více než miliardu korun by měla stát nová multifunkční hala pro různé sporty a kulturní akce, která má vyrůst místo chátrajícího zimního stadionu nedaleko olomouckého centra. Na finančně náročnou investici chce radnice získat dotaci od státu i Olomouckého kraje. Současný olomoucký stadion loni oslavil sedmdesáté narozeniny a mezi fanoušky má nelichotivou přezdívku plecharéna.

Zimní stadion byl v Olomouci otevřen v roce 1948 a už je značně zastaralý. Radní tento týden dali primátorovi za úkol ustavit pracovní skupinu a předložit harmonogram pro vznik nové víceúčelové haly.

Při stavbě multifunkční haly bude podle Žbánka využita většina původní konstrukce zimního stadionu. Plánovaná hala už podle něj figuruje na seznamu projektů zařazených do Národního investičního plánu. 

Hala by měla vzniknout v Hynaisově ulici místo stávajícího zimního stadionu a zcela využít scelené území pozemků. Budoucí návrh počítá i se vznikem nové malé haly a parkovacím domem.
Mirek Žbánek
olomoucký primátor

Radnice oprášila projekt z roku 2012 z dílny architekta Roberta Štefky, který počítá se zachováním nynějšího rozsahu ledové plochy i tribun. Hlavní vstup dvoranou by byl na úrovni prvního patra nové haly.  

Základní investice by podle odhadů měly přesáhnout miliardu korun. K tomu je navíc třeba ještě přičíst náklady na vnitřní vybavení haly. Součástí projektu je podle Žbánka i nákladná rekonstrukce kanalizace, která je v této části Olomouce místy v havarijním stavu.

Stav zimního stadionu je podle primátora tristní, město se zásadní rekonstrukci nevyhne

Termín stavby multifunkční haly se podle Žbánka bude odvíjet od toho, jak se podaří městu zajistit financování. Finanční možnosti města i kraje jsou totiž kvůli dluhům z předchozích let omezené. „Nicméně stav zimního stadionu je už tak tristní, že nám stejně nezbude nic jiného, než se do nějaké poměrně rozsáhlé rekonstrukce tohoto objektu pustit a řešit financování,“ řekl Žbánek.

Způsob financování stavby multifunkční haly bude součástí připravovaného investičního záměru, který primátor nedávno představil premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Podmínkou uskutečnění projektu je vícezdrojové financování. Aktuálně proto diskutujeme nad podobou finanční účasti státu, města a kraje,“ upozornil Žbánek. Město chce mít letos hotovou projektovou dokumentaci a stavební povolení.

Nová hala by kromě ledního hokeje mohla sloužit i pro jiné sporty. Město chce o vyžití haly jednat i s vedením Univerzity Palackého. Odehrávat se tam budou moci také koncerty a různé společenské akce.