Z půlky plné, nebo prázdné? Do přehrad na vysušeném jihu Moravy přiteklo víc vody

Hladiny vodních nádrží na jižní Moravě stoupají. Pomohly tomu dešťové a sněhové srážky na přelomu roku. Vodohospodáři je dlouho očekávali. Bez zásob vody z přehrad by byla řada měst a obcí kvůli mimořádně teplému a suchému loňskému roku bez vody. Takzvané hydrologické sucho ale stále přetrvává.

Řada měst a obcí by bez zásob vody v přehradách zůstala v loňském roce na suchu. Voda v nádržích ale začala výrazně ubývat a pomohly až nedávné sněhové srážky.

„Díky srážkám a učiněným opatřením se nám ve významných nádržích v povodí Moravy a Dyje podařilo v průběhu prosince zadržet téměř dvacet pět milionů metrů krychlových vody,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nejvíc vody přibylo na Vranově

Nejvíc vody, přibližně čtrnáct milionů metrů krychlových, zadržela Vranovská přehrada. „V tuto chvíli je naplněnost přehrady šedesát pět procent, hladina stoupla o víc než dva a půl metru,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař k situaci na přehradách (zdroj: ČT24)

Vodní nádrž Vír zachytila jeden a půl milionu metrů krychlových vody a její naplněnost je čtyřicet tři procent, ve vodním díle Dalešice přibylo tři a půl milionu metrů krychlových a v Nových Mlýnech víc než čtyři miliony metrů krychlových vody.

Hladina vody roste i na vodárenské nádrži Hubenov, která je zásadní pro zásobování krajského města Jihlavy. Za poslední měsíc se hladina zvýšila o metr a zásobní prostor se tak naplnil na čtyřicet pět procent.

Hydrologické sucho trvá

Přesto z důvodu co nejhospodárnějšího nakládání s vodou stále platí pro vodní nádrže Vranov, Vír, Hubenov a Nová Říše kvůli přetrvávajícímu hydrologickému suchu mimořádné manipulace.

„Problém současné doby je, že se nám kumulují dopady sucha za několik let. Situace je několik let špatná. Nádrže jsou stavěné na to, aby dokázaly překlenout jednoleté nebo dvouleté sucho,“ vysvětlil Petr Chmelař.

Aktuální mapa sucha
Zdroj: intersucho.cz

Záležet bude na jarním tání

Vranovskou ale i další přehrady na jižní Moravě postupně doplňuje především tající sníh. Za větší zásobu můžou i vodohospodáři. Do okolních toků totiž pouštějí jen nezbytné množství vody. A podle krátkodobé předpovědi počasí a sněhu na horách by se hladina mohla i nadále zvyšovat. „Důležité bude, jak rychle bude sníh odtávat a jestli právě v průběhu zimy ještě nějaký další sníh připadne. Rozhodující bude především, kolik vody se nám podaří zachytit v průběhu jarního tání,“ řekl mluvčí Povodí Moravy.

Čtrnáct měřicích stanic na řekách je stále bez vody

Více vody je nejen v nádržích, ale i v řekách. Na rozdíl od začátku prosince je třeba průtok Dyje téměř čtyřnásobně vyšší. „V tuto chvíli jsou stavy v tocích zhruba na té úrovni, jak by normálně v lednu měly být, takže nejde o nějaké rapidní zvýšení. Došlo jenom k přechodnému zvýšení stavu hladin,“ vysvětlila hydroložka Ivana Černá. Situace je tak podle ní i nadále špatná. Z osmdesáti stanic na řekách, které pravidelně hydrologové z ČHMÚ kontrolují, jich je v současné době čtrnáct téměř bez vody.