Silný vítr zasáhl Česko, na Šumavě platí do neděle povodňová bdělost

Události: První stupeň povodňové aktivity na Šumavě (zdroj: ČT24)

Na většině území Česka odpoledne foukal silný vítr.  V nárazech dosáhl i 70 kilometrů za hodinu. Větrné počasí se vyhnulo jen severu Čech a jihu Moravy. Na Pardubicku vítr lámal stromy. Na Šumavě pak meteorologové očekávají až do nedělního poledne vzestup hladin řek. V důsledku srážek už Otava dosáhla prvního stupně povodňové aktivity.

Silný vítr odpoledne strhl plechovou střechu z domu ve Spojilu u Pardubic. Plech visel až na zem, sundat ho museli hasiči. Objekt je zakrytý, aby do něj nepršelo. 

Vítr také lámal stromy, spadly na silnice v Budislavi na Svitavsku, Semíně a Chvaleticích na Pardubicku a Újezdu u Chocně na Orlickoústecku. Ve Srubech na Orlickoústecku strhl elektrické vedení.

Šumava: první stupeň povodňové aktivity

Povodňová bdělost platí na Šumavě v částech Jihočeského a Plzeňského kraje. U Srní na Šumavě se kvůli tajícímu sněhu z břehů do okolních luk vylil Hradecký potok.

V důsledku srážek už Otava dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. Výška její hladiny byla 120 centimetrů a její hladina stále stoupá, řeka by mohla kulminovat na 150 centimetrech ještě v sobotu večer. „Nicméně v Sušici by ani druhý stupeň povodňové aktivity neměl nikoho ohrozit,“ dodala redaktorka ČT Marcela Durasová. 

Meteorologové zatím nepředpokládají, že by se voda vylévala z břehů. Upozorňují ale na zvýšený odtok vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučují sledovat vývoj situace na webu ČHMÚ nebo v médiích.