Další zdržení. Toxické kaly mají zůstat v Ostravě o dva roky déle

Odstraňování ropných kalů z lagun po chemičce Ostramo se v Ostravě zřejmě opět protáhne. Společnost AVE CZ, která nyní kaly likviduje, totiž podle deníku MF Dnes požádala o prodloužení termínu odvozu upravených kalů z areálu lagun o dva roky.

Důvodem zpoždění má být například to, že laguny obsahovaly vedle kalů daleko větší množství hlinek, než se předpokládalo.

„Zhotovitel na kontrolním dni sdělil, že do konce roku zřejmě nestihne upravit zbylé množství hlinek a požádal o prodloužení termínu. Prodloužení by se mělo týkat také vymístění upravených kalů z areálu lagun Ostramo, a to z 22. prosince 2018 do 22. prosince 2020,“ řekla listu náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO), podle které jde o nepřijatelný požadavek.

Kaly by už ale podle všeho alespoň neměly obtěžovat lidi v okolí zápachem. „Úprava ropných kalů vápněním na lokalitě v letošním roce skončí. Tímto se Ostrava a její obyvatelé zbaví nepříjemného zápachu, který při úpravě kalů vzniká,“ řekla MF Dnes mluvčí AVE CZ Pavla Ivácková.

Mediální zástupkyně státního podniku Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží, Jana Dronská řekla listu, že odvoz upravených kalů probíhá pomaleji, než se předpokládalo. „Nyní hledáme řešení. Jakmile se ministerstva a všechny dotčené orgány shodnou na dalším postupu, budeme informovat veřejnost,“ sdělila Dronská. 

Zakázka se týká odstranění více než 90 tisíc tun kalů. Podle Iváckové bylo dosud odvezeno 19 tisíc tun. Podle zprávy ze začátku září přitom tehdy bylo odvezeno 18 tisíc tun upravených kalů. Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku, obyvatele obtěžují zejména zápachem.

Do areálu chemičky se ukládaly odpady z rafinerské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů.  

Dvě desetiletí, miliardy korun, konec v nedohlednu

Vzhledem k náročnosti likvidace lagun převzal po ukončení činnosti chemičky Ostramo v roce 1996 odpovědnost za tuto ekologickou zátěž stát prostřednictvím státního podniku Diamo. Veřejnou zakázku na sanaci lagun získalo Sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan, které za to od státu dostalo zhruba 2,6 miliardy korun. V letech 2008 až 2012 vytěžilo asi 200 tisíc tun odpadů.

Projekt Čisté Ostravy, za který stát zaplatil téměř tři miliardy, ale provázela celá řada dalších problémů. Poté, co firma roku 2012 oznámila, že oproti průzkumu je v nádržích dalších 90 tisíc tun kalů a bude potřebovat další finance, s těžbou skončila. Stát tehdy ztratil nad kaly kontrolu. Geosan je prodával jako palivo, tuny jedovatých látek skončily na mnoha nelegálních skládkách, mimo jiné i v Polsku.

Sto tisíc tun kalů například odvezla před šesti lety firma do severních Čech na litvínovskou skládku Celio, odkud se vozily ke spalování do cementárny v Čížkovicích. Akce vyvolala velké protesty místních obyvatel. Ti státním institucím vyčítali, že je o záměrech skladovat a pálit kaly nikdo neinformoval a obávali se o své zdraví.

Na likvidaci lagun se zaměřil i Nejvyšší kontrolní úřad, který loni v listopadu konstatoval, že postup při odstraňování této ekologické zátěže je neúčinný a nehospodárný.

Odstranění zbylých 90 tisíc tun takzvaných nadbilančních kalů nakonec dostala na starost právě pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která byla vybrána ve dvoukolovém výběrovém řízení na konci roku 2015. Kaly se likvidují v tlakové plynárně Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku.

Reportéři ČT: Problémy s ostravskými kaly (zdroj: ČT24)