Evropa vyzvala Česko, aby odvezlo z Polska palivo z lagun. Hrozí soudem

Reportáž: Česko musí odvézt z Polska odpad z lagun. Evropa hrozí soudem

České republice začala běžet dvouměsíční lhůta, ve které musí odvézt z Polska dvacet tisíc tun paliva z odpadů z ropných lagun. Směs uhelného prachu a vytěžených kalů leží na haldě v Katovicích. Nařízení vydala Evropská komise a hrozí, že pokud Česko palivo neodstraní, předá případ Evropskému soudnímu dvoru.

Nápad vyrábět z vytěžených odpadů bývalé rafinerie Ostramo palivo byl součástí projektu sdružení Čistá Ostrava, které získalo v roce 2004 zakázku na sanaci ropných lagun v Ostravě. Slibovalo, že půjde o bezpečné palivo pro české elektrárny a cementárny. Tam se ho ale nepodařilo udat a v roce 2009 začala firma směs nabízet a prodávat do Polska, a to i jako surovinu pro přípravu briket a pelet pro běžné vytápění domů.

Na nebezpečí odpadu upozornil anonym

Poláci začali palivo zkoumat poté, co jim přišel anonym z Česka. V roce 2011 označily polské úřady směs z Ostravy za nebezpečný odpad a požádaly české orgány, aby zajistily odvoz zpět do Česka. Evropská komise jim dala za pravdu a nařídila Česku, aby si materiál odvezlo. Má na to dva měsíce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Asi dvacet tisíc tun hmoty leží volně na hromadě v bývalém hutním areálu kousek od Katovic a zápach z ní se line až do města. „Tato halda způsobuje vážné problémy. Výzkumy prokázaly, že kontaminuje vodu a je zdravotním rizikem zvláště pro děti i starší lidi. Hlavně v létě se z ní práší a silně to zapáchá,“ potvrdila polská ekoložka Monika Paca.

Je to ekologická bomba, tvrdí Poláci

Inspektorka životního prostředí z Katovic uvedla, že podobné odpady z rafinerie už v Polsku jsou. „Tyto chemické odpady označujeme za ekologickou bombu,“ řekla České televizi Anna Wrzesniak.

Česká republika se brání. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že palivová směs byla prodána do Polska v souladu se všemi evropskými nařízeními. „Směs byla řádně registrována u Evropské chemické agentury a v souladu s nařízeními Evropské komise,“ řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Spor o to, zda jde o bezpečné palivo nebo nebezpečný odpad, zřejmě skončí u Evropského soudu. Podle právníků to může ohrozit i budoucí čerpání evropských dotací na ekologické projekty.

Asi sto tisíc tun vytěžených kalů zůstalo v Česku. Hmota uskladněná na Mostecku se spaluje v pecích cementárny v Čížkovicích. Problém, kam s odpadem z bývalé chemičky, který obsahuje mimo jiné karcinogenní těžké kovy a polychlorované bifenyly, se bude muset řešit i v budoucnu. V lagunách zůstalo ještě desetitisíce tun odpadů. Na základě nového tendru by je měla vybraná firma začít čistit v příštím roce. 

Ostravské laguny
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK