Dojednáno. Pražským primátorem bude volební lídr Pirátů Zdeněk Hřib

Řetěz primátora hlavního města Prahy připadne Zdeňku Hřibovi, který v Praze vedl do voleb Piráty. Dohodli se na tom zástupci Pirátů, hnutí Praha sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Lídři Prahy sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil v radě města nebudou.

Praha sobě a Spojené síly pro Prahu budou mít po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů - po dvou z každého koaličního uskupení. 

„Do gescí jednotlivých radních jsme obsadili jednoznačné odborníky vždy na danou oblast,“ okomentoval budoucí složení rady ve vysílání České televize Zdeněk Hřib.

Za Piráty bude vedle Hřiba v radě Vít Šimral, který má být radním pro školství, sport, volný čas, vědu, výzkum, inovace a podporu podnikání. Dosavadní zastupitel Adam Zábranský dostane za Piráty na starosti bydlení a otevřenou radnici.

Sám navržený primátor Zdeněk Hřib bude zodpovídat za IT, evropské fondy a zahraniční, vnitřní a vnější vztahy.

Adam Scheinherr (Praha sobě) má jako náměstek zodpovídat za dopravu, Pavel Vyhnánek (Praha sobě) pak za finance a rozpočet. Hana Třeštíková rovněž z hnutí Praha sobě dostane v radě na starost kulturu a Milena Johnová z téhož uskupení se bude starat o sociální politiku a zdravotnictví.

Hřibův náměstek za Spojené síly pro Prahu Petr Hlaváček dostane na starost územní rozvoj a územní plán a jeho kolega Petr Hlubuček pak bude odpovídat za životní prostředí, technickou infrastrukturu a botanickou i zoologickou zahradu. 

Další radní za Spojené síly pro Prahu Hana Marvanová má dostat do gesce veřejnou správu, legislativu a bezpečnost. Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) má spravovat městský majetek a městské podíly.

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Strany budou jednat rovněž s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb chtějí nabídnout post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Lídří dalších dvou uskupení z nově vzniklé koalice budou mimo vedení hlavního města. Jiří Pospíšil zůstane europoslancem a Jan Čižinský starostou Prahy 7. Oba se ale stanou předsedy zastupitelských klubů svých stran na pražském magistrátu.

„Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. O tom, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda,“ řekl Pospíšil. 

Nastupující primátor Zdeněk Hřib je sedmatřicetiletý lékař, který je garantem Pirátské strany pro zdravotnictví. Absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, lékařské profesi se ale nikdy nevěnoval. Je ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví a zabývá se výzkumem efektivity a kvality veřejných služeb. Letos v lednu se stal členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Komunální volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.