Strakonická ulice, kterou zalila páchnoucí kapalina, už je opět průjezdná

Silničáři v pátek před osmnáctou hodinou zprovoznili Strakonickou ulici v Praze. Původně přitom pražský magistrát odhadoval, že by silnice, na kterou v pátek ráno vytekla z poškozeného nákladního auta silně zapáchající kyselá kapalina, mohla zůstat uzavřená až do neděle.

Provoz v pražské Strakonické ulici před Lahovickým mostem směrem z centra byl v pátek zhruba půl dne zastaven. Z nákladního auta unikl na vozovku výživový koncentrát pro dobytek. Vyčistila ji specializovaná firma Dekonta.

Původně měla být silnice uzavřená až do neděle, Technická správa komunikací (TSK) ale nakonec provoz v zavřeném úseku obnovila v pátek před osmnáctou hodinou. 

„Úklid vozovky se nám podařil v rekordním čase. V daném úseku je rychlost snížena na 50 kilometrů v hodině a rozmístěny výstražné cedule, které řidiče upozorní na riziko smyku, vozovka je totiž mokrá,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Nádrž, kterou vezlo nákladní auto po Strakonické směrem ke Zbraslavi, se protrhla kolem šesté ráno. Policisté pak frekventovanou silnici uzavřeli, aby hasiči mohli místo uklidit.

Vozovku museli silničáři nechat vyčistit ručně

Po celý víkend budou zaměstnanci TSK silnici sledovat. „Vozovka nyní nevykazuje poškození, kvůli kterým bychom museli povrch odfrézovat a položit nový. Nicméně ji budeme sledovat a uvidíme,“ řekla Lišková. Vozovku musela TSK nechat vyčistit ručně. „Hrozilo, že by látka poškodila stroje,“ řekla mluvčí

Látku, která na silnici vytekla, charakterizovali hasiči jako výživový koncentrát pro dobytek. Jejich mluvčí Kateřina Suchánská upřesnila, že součástí koncentrátu je methionin, což je jedna ze základních aminokyselin tvořících bílkoviny.

Motoristům, kteří jeli po Strakonické hned za poškozeným nákladním vozem a kapalinou projeli, hasiči doporučují oplachovat auto velkým množstvím vody se zásaditou látkou, například mýdlovým roztokem.

Objížďka přes Radotín a obrovská zpoždění

Silně zapáchající látka znečistila vozovku v délce zhruba tří kilometrů. Strakonickou silničáři uzavřeli od křižovatky s Dostihovou, tedy severně od dostihového závodiště, až po Lahovický most. Objízdná trasa vedla přes Velkou Chuchli a Radotín. Ranní špička ale jasně ukázala, že místní silnice auta ze Strakonické nepoberou, a doprava kolabovala. 

Uzavírka ovlivnila také provoz autobusových linek, které po Strakonické jezdí ze Smíchova do Radotína či Zbraslavi. Podle organizátora dopravy jezdily linky 129, 172, 241, 244, 246, 247, 261, 314, 317, 318, 321, 334, 338, 360, 361 a 390 s velkým zpožděním, a navíc neobsluhovaly zastávky Lahovice, Lahovičky, Dostihová a Malá Chuchle.