V průmyslové zóně Triangle najdou práci další desítky lidí. Svářeči si nyní vydělají až 35 tisíc

Jihokorejská firma Kiswire otevřela v žatecké průmyslové zóně Triangle novou výrobní halu, která by měla do oblasti přinést další pracovní příležitosti. Aktuálně v zóně pracují u celkem čtrnácti společností skoro čtyři tisíce lidí. Do konce příštího roku jich má být ještě o tisíc víc.

Společnost Kiswire vyrábí od roku 2017 ocelové výztuže do pneumatik. Nyní otevírá druhou halu za miliardu korun, do které zatím nabrala padesát lidí. Šlo hlavně o operátory do výroby, údržbáře nebo kontrolory kvality.

Podnik díky tomu zdvojnásobí kapacitu. Do konce roku chce mít společnost přes sto osmdesát zaměstnanců, do deseti let tři sta. To už by se mělo v továrně ročně vyrábět přes třicet tisíc tun ocelových výztuží do pneumatik.

„Nová hala je strategickou investicí naší společnosti v České republice. Umožní nám zajistit rostoucí poptávku přímo z Evropy, a snížit tak dovozy z našich výrobních závodů v Asii,“ uvedl manažer Václav Skála. Společnost se rozhodla pro žateckou průmyslovou zónu s ohledem na dostupnost na německý trh a k zákazníkům.

Podle ředitele výrobního závodu Michala Vafky není továrna typickou montovnou. „Přijde k nám materiál, který zušlechťujeme, dáváme mu velkou přidanou hodnotu, to je naše výhoda oproti sousedům v zóně,“ uvedl.

Kiswire patří mezi největší producenty ocelových drátů a lan na světě. V české továrně vyrábí patní lanka, což jsou vysoce pevné ocelové bronzem pokovené dráty, které slouží jako výztuha pneumatik pro auta, a v nové hale kordy. Produkty z továrny na severu Čech míří k nejvýznamnějším výrobcům pneumatik napříč Evropou, mezi její největší zákazníky patří firmy Continental, Hankook, Michelin nebo Pirelli.

Montážní dělník může mít až třicet tisíc měsíčně

Zákazníkem bude také firma Nexen Tire, která by měla v Žatci  rozjet výrobu zřejmě v příštím roce, během kterého by měla postupně zaměstnat až tisíc lidí. Podle zveřejněných plánů zde chce firma postupně investovat přes 22 miliard korun.

V Česku je dlouhodobě nízká nezaměstnanost a firmy mají problém sehnat pracovní sílu. Úřad práce v Lounech má nahlášeno od zaměstnavatelů z Trianglu 180 volných pracovních míst. Předhání se proto v nabídkách a přetahují si zaměstnance. V zóně nabízí například montážním dělníkům v průměru až třicet tisíc korun měsíčně. Svářeči, nástrojáři nebo opraváři strojů mají v průměru ještě o pět tisíc korun více.