Z pardubické haly za měsíc už nic nezbude. Stačilo počkat 25 let

Pardubice – Demolice pardubické sportovní haly začíná. Za demolici nikdy nedokončené haly dostane město sto tisíc korun – ačkoli původně mělo naopak platit dva miliony. Pardubická radnice se již zamýšlí, co na místě sportovní haly bude.

Smutné torzo sportovní haly stálo v pardubických Tyršových sadech téměř čtvrt století. O demolici se hovořilo patnáct let, začíná však až nyní. V minulém týdnu halu převzala firma, která ji rozebere, oplotila ji a žačala s prací. Za měsíc už by mělo být prostranství v západní části zámeckého parku prázdné.

Stavba začala v roce 1989, po dvou letech však předčasně skončila. Problém byl podle bývalého předsedy místní ČSTV Zdeňka Čiháka v penězích. Šance na dokončení přitom byla, Čihák upozornil, že probíhala jednání se státem a městem, kde vzešel plán na financování stavby. „Bylo řečeno, že město musí dát 50 milionů, ministerstvo školství 40 milonů a ČSTV 10 milionů. Tím by se hala během dvou let dostavěla,“ nastínil Zdeněk Čihák. Problém nakonec byl na straně města, které chtělo, aby „jeho“ 50 milionů ve skutečnosti zaplatil ČSTV, resp. je složil do městské pokladny. To ale tělovýchovný svaz odmítl.

Měli se tam sjíždět komunisté? Jen městská legenda

Zdeněk Čihák odmítl, že by za neslavným osudem nedokončené haly stálo její propojení s minulým režimem – říkalo se, že si ji komunisté stavěli pro sjezdy. „Na dostavbě haly se měl podílet Socialistický svaz mládeže, ale myslím, že by hala sloužila mládeži ke sportu, ne ke sjezdům,“ podotkl bývalý šéf městské ČSTV. Poukázal, že by halu využila řada pardubických mužstev, která hrají na nejvyšší úrovni, ale nemají vhodné zázemí.

Nedostavěná sportovní hala
Zdroj: ČT24

O demolici torza sportovní haly se jednalo půldruhého desetiletí. Náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD) odmítl odpovědnost. Upozornil, že za poslední tři roky, kdy je v čele města současné vedení, se možnostmi, co s halou dělat zabývalo, a nevymyslelo nic jiného než demolici. „Hala vypadá, jak vypadá, a není možné dostavět ji. Demolice je jediná možná,“ poznamenal.

Přípravu demolice poznamenal skandál – město v soutěži vybralo firmu, která za rozebrání letité konstrukce chtěla téměř dva miliony. Dodatečně se ale ozval majitel pardubického kovošrotu, který tvrdil, že by halu rozebral zadarmo, a nakonec v opakovaném výběrovém řízení Pardubice dostaly nabídku, že firma, za kovovou konstrukci naopak zaplatí sto tisíc. Vedení města ale odmítá, že by chybovalo. „Měli jsme starý posudek, ve kterém se hovořilo o určité tonáži železa, která neodpovídala realitě. Nechali jsme si udělat nový posudek, ten byl výrazně vyšší a vypsali jsme druhé kolo výběrového řízení,“ popsal náměstek Tauber.

V Tyršových sadech, které obklopují pardubický zámek, by po demolici sportovní haly nemuselo být nadlouho prázdno. Podle Jindřicha Taubera se objevil zájemce, který by chtěl zbourat ještě bývalá jatka v sousedství a postavit zde hotel. „My si zpracováváme studii, co s tímto areálem i areálem na druhé straně ulice, kde je zimní stadion a letní stadion,“ podotkl. Studie by podle něj měla naznačit, zda bude pro město výhodnější poskytnout pozemky investorovi, nebo je využít samo.