V Horním Maršově hořel opuštěný barokní zámek. Plameny sežehly celou střechu i zámeckou věž

V Horním Maršově vyhořel opuštěný barokní zámek (zdroj: ČT24)

Požár zpustošil původně barokní zámek v Horním Maršově na Trutnovsku. Oheň zničil všechny střechy objektu, věž zámku a poškodil i první patro budovy. Vyšetřovatel hasičů škodu předběžně odhadl na pět milionů korun. Přesná výše škod ale bude vyčíslena až v dalších dnech po jednání s majitelem zámku. Likvidaci požáru hasiči ukončili vpodvečer, příčina požáru zatím není známa.

„Celá střecha až po stavbu je pryč. To, co nebylo zděné, je pryč. Jen z toho koukají komíny, střecha na celém zámku neexistuje,“ řekl starosta Horního Maršova Pavel Mrázek s tím, že zbytek střechy se propadl do budovy. Poškozeno je také první patro zámku.

Požár zámku, který je kulturní památkou, dostali hasiči pod kontrolu kolem desáté hodiny dopoledne. Práce jim ovšem komplikovala narušená statika domu a také silný dým, hasiči proto pracovali v kyslíkových maskách. 

„Hasili jsme z zvýškové techniky a zvenčí, protože byla obava, aby na hasiče nespadly stropy,“ uvedl velitel zásahu Vratislav Lánský. 

Hasiči na místě zůstanou hasiči až do pondělního rána.

Škoda na zámku podle nich dosáhne zhruba pěti milionů korun. „Výše škody bude zpřesněna v dalších dnech po jednání s majitelem zámku,“ řekla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Hlášení o požáru dostali hasiči v 04:45 a následně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. V Horním Maršově zřídili dvě čerpací stanoviště vody z nedaleké řeky Úpy. Na místě měli i automobilový žebřík a plošinu ze stanice Trutnov. Dva hasiči se při zásahu lehce zranili, po ošetření se ale vrátili k záchraným pracem. Jeden hasič skončil v péči zdravotníků kvůli celkovému vyčerpání.

Požár zámku v Horním Maršově (zdroj: ČT24)

Policie prošetří i verzi, že zámek někdo zapálil úmyslně

Do Horního Maršova se dostavili i kriminalisté, kteří budou zjišťovat příčinu požáru. „Již nyní zjišťujeme poznatky ke vzniku požáru. Pracujeme se všemi verzemi,“ řekl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

V úvahu podle něj přicházejí například technická závada, nedbalostní jednání i úmyslné zapálení. Čížkovský upozornil, že ohledání místa požáru, a to i za pomoci cvičeného psa, budou moci kriminalisté udělat až po vychladnutí požářiště. 

Svědek vypověděl, že z areálu zámku slyšel před vypuknutím požáru hlasy a zvuk, který mohl připomínat výbuch. „Zapraskala PET lahev, pak jsem slyšel hlasy, které řekly a je to, zakvílely gumy a byli pryč,“ uvedl svědek.

Zámek v Horním Maršově vyhořel (zdroj: ČT24)

Zámek se nachází v Czerninské ulici a stojí poblíž hlavní silnice směřující z Trutnova do Pece pod Sněžkou. Život v obci požár podle starosty nijak neomezil. Hlavní silnice zůstala průjezdná. Řidiči však museli zpomalit, protože hasiči přes silnici natáhli hadice pro čerpání vody z řeky Úpy. „Evakuovat lidi z okolních domů nebylo potřeba,“ řekl starosta.

Obec areál parku zámku v minulosti občas využívala k pořádání dětských dnů či kulturních akcí. „Je zde smutek, hodně lidí mělo k zámku citový vztah. Na druhou stranu doufáme, že s tím už (majitelé) začnou něco dělat. To ale ukáže čas,“ dodal starosta Mrázek.

Nyní vlastní zámek česká firma, která údajně chystala jeho rekonstrukci. „Minulý týden přijeli s projektantkou, že to začnou opravovat, a od té doby jsem s nimi nemluvil,“ uvedl bývalý správce zámku Ladislav Kotouček.

O zámku nicméně uvádí server best-reality.cz, že je na prodej za 14,5 milionu korun. „Od dubna roku 1994 není objekt nijak využíván a jeho stavebně technický stav je zhoršený,“ píše se na webu.

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.