Na novou lávku přes frekventovanou silnici čekají v Hořicích jako na smilování

Zprávy: Ukládání lávky zavřelo hlavní tah z Hradce Králové na Jičín (zdroj: ČT24)

Instalace nové lávky pro pěší a cyklisty na víkend uzavřela hlavní tah I/ 35 z Hradce Králové na Jičín v úseku sjezdu do Hořic. Lávka znamená pro část obyvatel jediné bezpečné spojení s městem. Řidiči uzavřený úsek objíždějí přes ulice Hořic.

„Toto je propojení Hořic s celou západní částí, to znamená Dobrou Vodou, Lískovicemi, Chomuticemi, takže si myslím, že to bude využívat celá spádová oblast,“ uvedl místostarosta Hořic Martin Pour (Nez.).

Vzhledem k tomu, že přes rušnou silnici poslední čtyři roky nevede přechod pro chodce, vyhlížejí místní netrpělivě zprovoznění lávky. Ředitelství silnici a dálnic dva původní přechody kvůli změně legislativy zrušilo.

Lávka by měla být hotová do konce září

Součástí přechodu přes silnici širší než sedm metrů, musí být také ostrůvek. Bez něj přechod přes silnici nemůže vést. Takové řešení u silnice, kde se jezdí devadesátkou, ale dopravní experti nedoporučovali. Město si mohlo vybrat mezi podchodem a lávkou.

Druhá varianta vyšla o třetinu levněji. Navíc realizace podchodu s sebou nesla komplikace způsobené spodní vodou v místě stavby. Po víkendové instalaci nosných oblouků budou na stavbě pokračovat dokončovací práce tak, aby lávka byla hotová do konce září.