Policie navrhla obžalovat dva lidi kvůli miliardové přestavbě náchodské nemocnice

Miliardová přestavba náchodské nemocnice může mít soudní dohru. Policie v souvislosti se zakázkou navrhla obžalovat dva lidi. Jde o bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje a jednoho externího poradce pro investice. Policie je viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. V případě prokázání viny hrozí oběma mužům pět až dvanáct let vězení.

Přestavba nemocnice za 1,344 miliardy korun bez DPH je největším současným investičním projektem kraje. Dodavatele se ale kraji podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži. Původně se mělo stavět už v roce 2012. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015 a po šestnácti odkladech termínu jej v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil. Do třetí soutěže pak zasáhlo vyšetřování policie.

Kriminalisté v září 2016, těsně před otevřením obálek s nabídkami a dva týdny před krajskými volbami, zasahovali na hejtmanství a dalších místech, například i doma u tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD). 

Nové vedení kraje tendr 15. prosince 2016 zrušilo. Čtvrtou soutěž nakonec vyhrálo sdružení firem Geosan Group a BAK stavební společnost. V soutěži nabídlo nejnižší cenu. Stavba začala v dubnu a běží za plného provozu nemocnice. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.