Stop modrému světlu. Jesenice zavedla lampy, které respektují noc

Reportáž: Jesenice zavedla lampy, které respektují noc (zdroj: ČT24)

Jesenice u Prahy se může pochlubit unikátním řešením veřejného osvětlení. Chodník mezi dvěma místními částmi osadila lampami se speciálním filtrem, který ze světla odstraňuje jeho modrou, denní složku, a je tak příznivější jak pro obyvatele, tak zvířata v okolí. Nevhodné osvětlení, typické pro většinu tuzemských měst, naopak stojí za světleným znečištěním a často i nemožností vidět v noci hvězdnou oblohu.

Chodník mezi Kocandou a Mladíkovem vede podle starostky Radky Vladykové prakticky po poli. „Je tam koridor pro migraci zvěře, která tudy stále přebíhá. Hledali jsme proto speciální osvětlení vhodné do volné krajiny,“ uvedla s tím, že náklady nepřesáhly milion korun. Podle dodavatele jde přitom o první podobný projekt v Evropě. 

Pryč s modrým světlem

Speciální filtr v každé z třinácti lamp potlačuje modrou složku světla, která probouzí organismy a je přirozená pro denní svit. Studenou modrou barvu mají také led-diody a stejně svítí i obrazovky počítačů a televizí. V noci by tzv. modrému světlu neměly být živé organismy vystaveny, jinak se poruší biologické hodiny. 

„Modré světlo samo o sobě neškodí, nicméně v případě, že ho začneme používat v nepravý čas, tak začne ovlivňovat náš biologický rytmus,“ potvrzuje Michal Bareš z České astronomické společnosti. Narušení přirozeného biorytmu přitom vede u lidí k poruchám spánku, vzniku depresí a dalších civilizačních chorob. 

„Pokud se to děje chronicky, tak pak už se únava ukáže a vznikne dispozice, aby se projevil diabetes, uvádějí se i deprese, pokud má někdo sklony k psychickým disbalancím, metabolickým syndromem je obezita,“ sdělila Zdeňka Bendová z katedry fyziologie na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity. 

Mapa světelného znečištění
Zdroj: ČT24

Stíny nočního osvětlení

Do přirozeného střídání dne a noci ovšem stále víc vstupuje umělé osvětlení, na nedostatek tmy trpí zvlášť velká města, rozptýlené světlo se ale projevuje i desítky kilometrů od nich. S výjimkou Šumavy a několika dalších lokalit v Českém lese, Doupovských horách a České Kanadě se už úplná tma v Česku nevyskytuje. 

V Jesenici se proto přiklonili k vhodnějšímu světlu s teplou barvou. „Lampy svítí pouze nočním světlem, které je přirozené v noční krajině. Jde o barvu ohně,“ referovala starostka Vladyková. Osvětlení se navíc po 23:00 automaticky utlumí na 20 procent a zpět se plně rozsvítí v 05:00. Pokud někdo v noci vstoupí na chodník, zareaguje fotobuňka, která chodník rozsvítí naplno.