Jermanová odmítá spojení se zásahem v nemocnicích. „Nikdo z mého týmu není objektem vyšetřování,“ říká

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) odmítla jakoukoli spojitost krajského vedení s policejním zásahem v nemocnicích a sociálních zařízeních z minulého týdne. Ujistila, že její sestra, kterou policie vyslýchala, nemá na kraj ani hnutí ANO žádný politický vliv. Krajská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD) potom dodala, že mezi obviněnými není žádný člověk z krajských příspěvkových organizací. Kraj přesto nechá prověřit jejich dodavatelské smluvní vztahy.

„Hodlám iniciovat kontrolu smluvních dodavatelských vztahů v krajských nemocnicích a zbývajících sociálních zařízeních,“ uvedla středočeská hejtmanka. Zdůraznila, že ve Středočeském kraji se policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu soustředili na devět zařízení z celkových 59.

Podle Anety Heřmanové, která má v krajské radě na starost sociální oblast, nebyl v těchto zařízeních nikdo obviněn.

Radní však zároveň uvedla, že se kontrola bude týkat „zcela jistě i dalších příspěvkových organizací“. Radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) doplnil, že se zaměří i na nemocnice, které jsou akciovými společnostmi. Upřesnil, že kraj v nemocnicích již začal sbírat některé informace, aby vyhodnotil, jakým způsobem jsou poskytovány služby a dodávky materiálu.

Podle Anety Heřmanové nebyl obviněn nikdo z jí podřízených organizací, hejtmanka dodala, že pokud jí je známo, „nikdo z mého týmu ani já nejsme objektem vyšetřování a nejsme ani jinak do vyšetřování zapojeni“.

Jermanová Pokorná: Sestra není součástí mého týmu

Pro Jaroslavu Pokornou Jermanovou má policejní zásah výjimečný rozměr, protože se policie zajímala i o její sestru. Hejtmanka však tvrdí, že to nemá žádný politický dopad. „Sestra není součástí mého týmu, nemá žádný vliv na krajskou politiku ani na chod středočeského krajského úřadu. (…) Každá žijeme svůj vlastní život a naše kariéry jsou rozdílné,“ ujistila. Dodala, že sestra, která bývala krajskou manažerkou hnutí ANO, jí již déle než tři roky není.

V kauze manipulací se zakázkami policie obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka. Pokorná Jermanová v pondělí prohlásila, že se s ním nikdy nesetkala a že považuje za nepřípustné, aby se zaštiťoval jejím jménem.

Tisková konference středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (zdroj: ČT24)

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali od čtvrtka na desítkách míst v Praze a ve středních Čechách. Prověřují veřejné zakázky například na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních automobilů.

V kauze manipulací se zakázkami zatím policie obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, ředitele Nemocnice na Bulovce Františka Nováka, bývalou ředitelku téže nemocnice Andreu Vrbovskou nebo ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka. Horáčka a Vrbovskou poslal soud do vazby, zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.