Samec pumy ze Zvole zůstává na útěku. Lákají ho na zvuk hárající samice

Provozovateli zooparku ve Zvoli u Prahy se stále nepodařilo lapit samce pumy, který z výběhu utekl ve čtvrtek odpoledne. Majitel Tomáš Machač se nyní zvíře podle informací webu Lidovky.cz pokouší nalákat zvukem hárající samice. Obec nedoporučuje obyvatelům Zvole navštěvovat přilehlý les.

Pětapadesátikilový dvouletý samec utekl z ilegálního zooparku ve čtvrtek kolem jedné hodiny. Podle majitele není agresivní, ale plachý, a neměl by tak chtít vyhledávat kontakt s lidmi. Zároveň je ale zvyklý na lidská obydlí, a navíc si sám neumí obstarat potravu – to ho může ohrozit.

K přežití pumy ve volné přírodě je podle zoologů podstatné, aby uměla lovit. Jestliže má schopnost lovu potravy, neměl by pro ni být problém přežít, protože lokalita jižně od Prahy, ve které se nyní pohybuje, je podobná přírodě severní Ameriky. Potravou by pro ni mohli být zajíci nebo i srny.

Lákání na pamlsky a hárání samice

„Další postup je plně v kompetenci majitele. Čekají na telefonní kontakt, doufají, že zvíře někdo uvidí,“ popsal starosta Zvole Miroslav Stoklasa. „Zároveň se snaží zvíře nalákat na jídlo nebo na pamlsek. Nechávají otevřené dveře do výběhu a pouštějí zvuky hárající pumy,“ uvedl starosta.

Podle Stoklasy se ovšem nedá určit, kde se zvíře v současnosti pohybuje. Lidem nedoporučuje pohybovat se v blízkém lese, psy obec na svých stránkách doporučuje vodit na vodítku. Přestože web varuje, že se zvíře bude pravděpodobně přibližovat k lidským obydlím, podle starosty Miroslava Stoklasy není důvod k panice a k omezení běžného života.