Brněnská AZ Tower se otevřela před pěti lety. Nejvyšší budova v Česku měří 111 metrů

Před pěti lety byla v Brně otevřena budova AZ Tower. Se svou výškou 111 metrů se stala nejvyšším domem Česka. O dva metry překonala pražský City Tower, který držel rekord od roku 2007.

AZ Tower má 30 nadzemních a dvě podzemní podlaží. Je navržena jako multifunkční komplex – ve třípodlažním podstavci jsou umístěny obchody, restaurace, autosalon se servisem a fitness centrum. Ve věži jsou pak kanceláře a v horních patrech 17 apartmánů.

Celkem nabízí budova 18 tisíc metrů čtverečních ploch. Její aktuální obsazenost je 90 procent. „Nejdříve se prodaly všechny rezidenční prostory, tedy apartmány. Postupně se zaplňovaly i obchodní a kancelářské jednotky a nyní zůstávají v nabídce pouze kanceláře,“ uvedla marketingová a realitní manažerka budovy Pavlína Josefi.

Neobvyklý tvar budově vtiskla brněnská Architektonická kancelář Burian-Křivinka. AZ Tower získala i několik českých a zahraničních cen. Pyšní se například titulem Stavba roku 2013 Jihomoravského kraje v kategorii nejlepší stavba občanské vybavenosti, v roce 2014 se dostala do první desítky nejlépe oceněných výškových budov světa. V soutěži Emporis Skyscraper Award, která u objektů vyšších 100 metrů hodnotí jejich funkčnost a vzhled, skončil na devátém místě v konkurenci 300 světových budov.

V „brněnském Manhattanu“ má stát i 117metrový palác architektky Jiřičné

Základní kámen budovy byl symbolicky položen 20. dubna 2011. Stavba byla dokončena 27. března 2013 a slavnostního otevření se budova dočkala 26. června téhož roku. „Po pěti letech můžeme s čistým svědomím konstatovat, že stavba byla provedena kvalitně a splňuje všechny aktuální požadavky včetně bezpečnostních,“ uvedl projektový manažer Petr Hušek.

AZ Tower stojí v brněnské městské části Štýřice mezi ulicemi Pražákova a Heršpická, tedy v lokalitě, které se v nadsázce přezdívá „brněnský Manhattan“. Kromě AZ Tower tam stojí například 60 metrů vysoký M-Palác či o 25 metrů vyšší kancelářská věž Spielberk Office Centre. V budoucnosti by tam měl vyrůst 117metrový Palác Heršpická, jehož podobu navrhla známá česká architektka Eva Jiřičná.

Nejvyšší budovy světa
Zdroj: Skyscrapercenter.com/buildings

AZ Tower překonala City Tower na Pankráci o 2 metry

Do postavení mrakodrapu AZ Tower byl nejvyšší budovou ČR od prosince 2007 pankrácký City Tower s výškou 109 metrů, objekt původně zamýšlený jako sídlo Československého rozhlasu. Nejvyšším bytovým domem v ČR je budova V Tower vysoká 104 metrů, která je rovněž umístěná na pankrácké pláni v Praze.

AZ Tower je nejvyšší budovou v ČR
Zdroj: ČT24

Nejvyšším mrakodrapem na světě je Burdž Chalífa vysoký 828 metrů, který se nachází v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Druhý nejvyšší, Shanghai Tower v čínské Šanghaji, měří téměř o dvě stě metrů méně – dosahuje výšky 632 metrů. V roce 2020 by ale měla nejvyšší mrakodrap překonat nová věž v Dubaji. Její tvar bude inspirován liliovým květem a minaretem a vypínat se bude do výšky 928 metrů.

Nejvyšší rezidenční budovy v Česku (výška nejvyššího bodu)
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org