Vltava pod Barevnou skálou u Českého Krumlova bude pro vodáky dál uzavřena, sanace pokračuje

Vltava pod Barevnou skálou na Českokrumlovsku zůstane pro vodáky i nadále zavřená. Druhá etapa sanace masivu začne v pondělí 25. června. České televizi to potvrdila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Znalec totiž konstatoval, že skála je i nadále v havarijním stavu.

„Komise se shodla, že druhá etapa prací na skále naváže na tu první,“ potvrdila ČT Jouklová. Shazovat se bude dalších 500 tun horniny. Práce by měly být hotové do půlky července. Celková cena oprav za první i druhou etapu vyjde na přibližně 10 milionů korun.

Státní plavební správa kvůli rizikovému stavu skály omezila provoz na Vltavě. Povodí Vltavy zahradilo propust pod skálou pomocí trámů, před jez, který se sjíždět nesmí, umístilo síť.

Vodáci projedou pod skalou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášejí po levém břehu, někteří jez sjíždějí přes korunu. Loni splulo Vltavu podle odhadů 250 tisíc lidí.

Havarijní stav skály trvá

„Byl to havarijní stav a havarijní stav pořád zůstává. Nehrozí teď už zřícení 1000 kubíků, ale 400 kubíků. Pořád jsou tam místa, která je třeba odlámat a odtěžit, a když ne, tak spadnou samy. Skála jako celek byla velice špatná. Vrcholová část do hloubky čtyř, pěti metrů je silně rozvolněná, ta zlobí. Většina nebezpečných partií se odstranila, ale pořád jsou v tom celku bloky, které hrozí zřícením,“ řekl znalec Jiří Růžička, který skálu prohlédl a zkontroloval.

Znalec doporučil, aby se skála sanovala okamžitě. Některé bloky se podle něj musí přikotvit, jiné vyspárovat, místy je třeba dát sítě, aby na několik desítek let přestala být skála riziková. Na to, že je skála značně zvětralá, upozornil již začátkem června ředitel firmy Strix Dušan Dufka. V pátek řekl, že další záchranné práce začnou v pondělí 25. června.

„Práce budou pokračovat dál, protože se objevil další havarijní stav, který se předtím nepředpokládal, respektive nebyl vůbec vidět. Po odstranění těch zhruba 900 tun kamení je teď doporučeno, aby se pokračovalo dále zhruba polovičkou. Prakticky bychom to chtěli zahájit už příští týden, abychom co nejméně omezili turistickou sezonu,“ konstatoval ředitel krajského ředitelství Lesů ČR České Budějovice Radek Pomije. Práce by měly trvat do poloviny července, náklady budou asi poloviční než při první etapě.