Sanace Barevné skály se musí udělat okamžitě, ukázal posudek. Vodáci by mohli řeku sjíždět podél druhého břehu

Sanace Barevné skály nad Vltavou u Českého Krumlova se musí udělat okamžitě. Vyplývá to ze znaleckého posudku. Vodáci by mohli řeku sjíždět dál, ale u druhého – západního – břehu. ČT to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Ze znaleckého posudku podle Jouklové vyplývá, že sanační práce na tisícitunovém bloku je nutné provést bezodkladně. „Jiné řešení znalec vylučuje,“ tvrdí mluvčí.

V posudku je dále uvedená možnost provozu vodáků po západní straně Vltavy. Ten ale dnes není vhodný pro průjezd lodí, nebo jejich přenášení. To by se ale v brzké době mělo změnit. „Problém vyřeší Povodí Vltavy provizorním splavněním této západní části jezu,“ doplnila Jouklová.

Informace o hrozícím uzavření Vltavy pro vodáky mezi Větřním a Novým Spolí před Českým Krumlovem kvůli hrozícímu pádu Barevné skály, známé také jako Papouščí skála, se objevila v dubnu. Proti uzavření protestovali majitelé půjčoven lodí, restraurací podél toku i samotní vodáci.

Ředitel závodu Horní Vltava Zděnek Zídek ale následně slíbil, že najde takové řešení, aby stavební práce nezastavily provoz na řece úplně.

Barevná skála na Vltavě
Zdroj: ČT24